Тази седмица BMW зарадва привържениците на малките, но доста пъргави автомобили с представянето на първия електрически Mini Cooper.

Снимка 450561

Източник: BMW

Въпреки електрическия си двигател, новият Mini Cooper SE на външен вид изглежда непроменен, но интериорът му определено е претърпял известни промени.

От BMW са запазили типичните за Mini Cooper бутони по таблото, но са добавили цял набор от нови дигитални екстри, които придават модерен облик на добре познатото на всички ни купе.

Снимка 450563

Източник: BMW

Към новите екрани в таблото са добавени и екстри като Apple CarPlay, безключово стартиране на двигателя, автоматични чистачки и светлини, както и системи за асистирано шофиране.

Колата е изцяло фокусирана върху градското предвижване, както можем да отсъдим от размера на батерията, която издържа на пробег от едва 235 километра.

Снимка 450562

Източник: BMW

Това далеч не означава, че електрическото Mini е лишено от мощността, характерна за предшествениците му с горивни двигатели.

Mini Cooper SE предлага цели 181 коня и ускорение от 0км/ч до 100км/ч за 6.9 секунди - предостатъчно за комфортно изпреварване и бързо предвижване в градска среда.

Снимка 450559

Източник: BMW

Максималната скорост на колата обаче е само 150км/ч.

Електрическото Mini е и с около два сантиметра по-високо от предшествениците си, заради акумулаторите, които са вградени в пода му.

Снимка 450560

Източник: BMW

Цената на стандартния модел е 29 900 долара, а продажбите ще стартират през месец март 2020 г.