Новият автомобил определено има своите предимства - особено, ако парите не са проблем за вас. Новото возило обаче носи със себе си и редица бъдещи финансови ангажименти, които също трябва да обмислите: застраховка (едва ли ще оставите на случайността инвестиция от десетки хиляди лева), поддръжка (обслужването и частите за нов автомобил са доста скъпи), разход на гориво, пишат от ТЯ.bg.

Ако финансовото ви състояние не позволява закупуването на чисто нова лека кола, то може би автомобилът "втора ръка" е вашият най-добър избор.

Повечето от нас се отнасят скептично към стоките second hand, но това не се отнася за пазара на колите. Предлагането на автомобили втора ръка е огромно, но пък тук съществува и голям риск да бъдете излъгани.

Не всеки води със себе си експерт т.е. добър познавач на коли и не всеки, който кара кола разбира от устройството на двигателя, следователно на пръв поглед трудно може да се определи качеството на автомобила.
Цената зависи от популярността на марката, годината на производство и производителя. Но тя зависи и от техническото състояние, което може да се определи само от специалист.

Ето някои индикатори, с които може да оцените сама основни аспекти за състоянието на автомобила:

Как да разберем катастрофирала ли е колата, на която сме се спрели?

След авария каросерията се разваля и стойността й съществено намалява.
- С помощта на огледало разгледайте шевовете от вътрешната страна на багажника. Там може да има пресни следи от заварка.
- Предните и задните колела трябва да се на еднаква разстояние.
- Важно е да се покара колата напред и да се видят оставените следи. Следите от предните и задните колела трябва да съвпадат.

Как да определим състоянието на двигателя?

Както е известно той е сърцето на автомобила (и при това много скъпо!).
- Двигателят трябва да бъде сух и чист. Преди продажбата си колата минава през своеобразна подготовка т.е. той е измит и затова го оставете да работи поне 15-30 минути. Ако остане чист - с него всичко е наред.
- Обърнете внимание на шланга към въздушния филтър. Ако той е силно изцапан с масло, двигателят е негоден.
- За износен двигател сигнализира и белия дим от ауспуха при включен двигател.

Състоянието на каросерията

Качеството на колата в голяма степен зависи от състоянието на метала на каросерията и степента на неговата корозия.
- Потърсете издути части под боята - това означава че под боята има ръжда.
- Проверете вратите, ъглите на задното и предното стъкло, гумените предпазни перденца срещу пръски за наличието на спукани места.

Всичко знаят фразата "моят дом е моята крепост!". Дори тази крепост да е на колела. Ако правилно изберете кола "на старо", тя няма да ви разочарова, а инвестицията ще ви се изплати далеч по-бързо.

ТЯ.bg