Изложбата "Васка Емануилова и приятели" ще бъде открита в галерия „Васка Емануилова" на 15 декември.

Експозицията включва работи на Донка Константинова, Зоя Паприкова, Вера Лукова, Люба Паликарова, Преслав Кършовски, Кирил Петров, както и такива на самата скулпторка.

Без да изчерпва кръга приятели на художничката, тя обединява автори, започнали своето творческо развитие през 20-те - 30-те години на ХХ в., които принадлежат към Дружеството на новите и/или Дружеството на независимите художници, или пък участват в едни от първите общи изложби и изяви на жените-художнички.

Изложбата разкрива интереса на скулпторката към живописта и ярките творчески индивидуалности.

Тя показва едно поколение автори от началото на XX в., което участва активно в художествения живот на страната.

Художниците изобразяват в платната си развиващия се град, неговите крайни квартали, пазари, площади и улици.

Това е едно поколение на градски художници, участващи в модернизационните процеси в страната, ангажирани със социалните процеси, които имат за свой далечен хоризонт Европа.

Именно в тази атмосфера Васка Емануилова започва да се развива като художник.

Тя е един от малкото автори, които не само даряват цялото си творчеството, но и притежаваната колекцията с картини на Кирил Петров.

Част от тях са включени в изложбата, поставени редом с късни акварели на скулпторката, които разширяват представата за художествените интереси на авторката и ни запознават зрителя разнообразието и богатството на нейното творчество.