Нюйоркският дилър Лари Гагосиан е подал жалба в съда срещу агента на катарското кралско семейство за продажбата на скулптурен бюст на любовницата на Пикасо - Мари-Терез от 1931 г.
 
Творбата в момента е изложена в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МоМА).
В документите, подадени във Федералния съд на Манхатън, Лари Гагосиан съобщава, че е купил скулптурата.
 
Около 106 милиона долаза е платил за произведението на изкуството, което е купил от дъщерята на Пикасо, Мая Видмайер-Пикасо през май 2015 г.
 
След това е продал творбата на нюйоркски колекционер, който планира да си я вземе след изложбата в МоМА, посветена на скулптурата на Пикасо, която затваря врати на 7 февруари. 
 
Но компанията за арт инвестиции, базираната в Ню Йорк „Pelham Holdings“, ръководена от  Гай Бенет, който представлява катарското кралско семейството казва, че тя вече се е споразумяла да купи творбата от Мая Видмайер-Пикасо през ноември 2014 г. за около 42 милиона долара.
 
Според съдебните документи, Видмайер-Пикасо преразглежда решението си и връща първоначалното плащане от катарците в размер на 6 милиона долара, след консултация с дъщеря си, която й напомня за по-високи оферти, направени от Гагосиан.
 
„Pelham Holdings“ завежда дело в Швейцария, за да наложи продажбата и изпраща петиция до френски съд, за да конфискуват творбата.
 
През ноември, компанията подава иск до съда в Ню Йорк, за да накара Гагосиан и Видмайер-Пикасо да разкрият подробности за продажбата. Гагосиан съобщава, че до октомври 2015 той не е бил запознат с по-ранния иск.