Две изложби ще бъдат открити в Националната галерия за чуждестранно изкуство на 14 юни.

„Моление за чашата" представя най-новите творби на Светлин Русев. Те интерпретират темата за смисъла на живота, за мисията на всеки човек и за отговорността му пред хората.

Втората е озаглавена „Учителите" и предоставя възможност за запознаване с над 200 живописни, скулптурни и графични произведения от български художници, 40 икони от Тревненската и Самоковската художествени школи, както и творби на чуждестранни автори като Корнелиу Баба, Йожен Кариер, Огюст Роден, Аристид Майол и Андре Лот и др.

Ще може да видите и африканска пластика, мраморни скулптури от епохата на Древния Рим, платна от Тибет и дървена пластика от португалската морска колония в югозападна Индия Гоа.

За учителите Светлин Русев казва: "Иска ми се да вярвам, че не сме загубили памет за своите учители. Иска ми се да вярвам, че нощта отминава...

И когато всичко е потънало в мрак, когато не остана неоплют и неотречен, когато не остана спестена болка, когато уморени и изтощени, загубили Път и Вяра, когато и последната надежда ни напусне - отново се завръщат учителите при побелелите деца, които са си играли на възрастни, без да разберат правилата на Живота."       

С тази идея Светлин Русев представя експозицията, озаглавена „Учителите", в която показва части от „Дарение-колекция Светлин Русев" - Плевен и „Ателие-колекция Светлин Русев" - София.

Представените произведения разкриват както работата на отделните автори, така и общото ниво, достигнато в изкуството в България, главно за времето от Освобождението до края на Втората световна война.