Изложбата „Мечтание в цвят" на българската художничка Венета Дочева бе открита в Българския културен институт в Братислава.


Позната на родната публика от няколкото си самостоятелни изложби в София и страната, сега тя представя творбите си и пред чуждестранна публика.

Редица от творбите намериха нови собственици в лицето на словашки любители на изобразителното изкуство.

На откриването присъстваха Начко Пехливанов, пълномощен министър в българското посолство в Братислава, директорът на Българския културен институт в словашката столица Елена Арнаудова, много българи, живеещи в Словакия, както и местни ценители на изкуството.

"Организаторите се бяха погрижили откриването на изложбата ми да се превърне в празник", с радост сподели Венета Дочева.

По думите й центърът, ръководен от Елена Арнаудова, се е превърнал не само в място за срещи и културни прояви, но в истинско средище на духовния живот на българите в словашката столица.

Венета Дочева, която е юрист по образование, се занимава с рисуване още от детска възраст. Отдава му се със същата страст, с която и на професията и семейството си.

Въпреки че следването в университета я отдалечава за известно време от любимото й занимание, преди десетина години тя преоткрива магията на багрите, удоволствието и свободата, които рисуването й дава.