Днес се състоя пресконференцията на Болкън Ентъртейнмънт, където промоутърите официално обявиха групите, които ще се включат в родното издание на световния фестивал Sonisphere. "Нарочените" групи-участници от преди няколко дена бяха потвърдени, а именно Heaven&Hell, Голямата четворка в лицето на Metallica, Megadeth, Anthrax и Slayer ще забият на първия фестивален ден - 22 юни.

През втория ден от феста, 23 юни, ще имаме честта да чуем немските гиганти Rammstein, които ще свирят за първи път на родна почва, любимците на родната публика Manowar, култувите Alice in Chains, Mastodon и новият проект на Кори Тейлър от Slipknot - Stone Sour - също идват за пръв път у нас.

Концертите и през двата дни са с начален час 17 часа и ще се проведат на Националния стадион Васил Левски в София. Предполага се, че средната продължителност на концертите ще е 6-7 часа и шоуто ще приключи около 12 часа вечерта. Поради късния час и големия наплив от хора, който се очаква да залее центъра, от Столична Община предупредиха, че най-вероятно ще пуснат и допълнителен градски транспорт.

Цените за дългоочакваното събитие изненадоха всички фенове и журналисти на пресконференцията. Най-евтините билети за един ден са 59 лева, като останалите цени варират между 79, 89 и 99 лева за седящи места, правостоящите са по 79 лева, а пред сцената 119 лв. Комбинираните билети и за двата дни започват от 89 лева, а пред сцена билетът е 179. Пропуските влизат в продажба от днес в разпространителската мрежа на Eventim, включително Германос, Пикадили и Техномаркет.

Поради големия интерес всеки фен ще може да закупи най-много по 4 билета. Организаторите допълниха, че онлайн страниците на Eventim са предвидливо подсигурени да издържат на големия трафик.

От Болкън са подготвили и специален къмпинг, който се намира в близост до столицата на Национален хиподрум Банкя. Той ще бъде отворен между 21 и 24 юни, а цената за престоя е 20 лева. На мястото ще има осигурен кетъринг и други удобства за нощуващите. Разстоянието, което ще изминат хората от къмпинга до Националния стадион е приблизително 8 км.

Важно е да се отбележи, че Heaven&Hell идват водени от Рони Джеймс Дио, на който преди време му бе поставена диагноза рак на стомаха. Организаторите на фестивала обаче отрекоха слуха, че групата ще пристигне без легендарния си фронтмен и допълниха, че в момента той се чувства добре и е готов да се завърне на сцената. Ще имаме възможността да видим Heaven&Hell в състав : Тони Айоми, Рони Джеймс Дио, Гийзър Бътлър и Вини Апис.

Групите от легендарната Голяма четворка на траш метъла пък за първи път в историята ще излязе на една сцена, в един ден и това ще се случи точно на българска сцена, пред българска публика.

От своя страна Metallica пристигат с приблизително 28 тира техника, а Rammstein 25 като шоуто на немците ще бъде представено изцяло в оригиналния си вариант с всички пироефекти, светлинни ефекти и кристален звук. Въпреки допълнителната техника, която ще докара всяка от бандите все пак ще има един основен фестивален звук и осветление и за двата дни, който разбира се, отново е съобразен с изискванията на групите.

Друга любопитна подробност е, че има подписан 3-годишен договор със Sonispherе за провеждането на концерти у нас. Родните промоутъри заявиха, че възнамеряват освен да продължават да канят у нас все така големи и значими групи, а и да изместят фестивала на по-широко място като някое поле - нещо, което е стандартно за западните фестивали.

Още не е ясно обаче дали тазгодишното рок събитие ще бъде подкрепено и от участието на българска група.

Подробности за дългоочакваното рок събитие може да намерите на официалния сайт на Sonisphere, който вече се вижда и на български език.