Филмът на Дани Бойл "Slumdog Millionaire" затвърди позицията си като един от фаворитите за "Оскар", спечелвайки пет награди "Изборът на критиците", предадоха световните информационни агенции.

Историята за бедно индийско момче, спечелило милиони от телевизионна игра, грабна отличията за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарист, най-добър млад актьор и най-добър композитор.

"Черният рицар" спечели две награди - за най-добър екшън филм и за най-добър актьор в поддържаща роля.

Призът за най-добра актриса в поддържаща роля бе присъден на Кейт Уинслет за "Читателят".

Наградата за най-добър актьор бе връчена на Шон Пен за изпълнението му във филма "Милк". Отличието за най-добра актриса бе поделено между Мерил Стрийп в "Съмнение" и Ан Хатауей в "Рейчъл се омъжва".

Призът за най-добър актьорски състав бе присъден на "Милк". Брус Спрингстийн пък грабна приза за най-добра песен към филма "Борецът".

Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на медийните филмови критици, която е най-голямата в САЩ и Канада.

През последните 10 години организацията е предсказала 70 процента от носителите на "Оскар" в категориите за най-добър филм и режисьор и 60 процента от победителите в категориите за най-добър актьор и актриса.