В Бевърли Хилс, Калифорния, бяха обявени номинациите за 74-ите награди Златен глобус, които ще бъдат раздадени на бляскава церемония на 8 януари догодина. Престижните отличия се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, а водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Фалън. Списъкът беше представен от актьорите Дон Чийдъл, Лора Дърн и Анна Кендрик.

Снимка 267780

Източник: GettyImages

Музикалната лента "La La Land" на режисьора Деймиън Шазел с Ема Стоун и Райън Гослинг в главните роли води по номинации със седем на брой. Сред седемте номинации за лентата са за най-добра филмова комедия или мюзикъл и най-добри режисьор (Шазел), актриса (Стоун) и актьор (Гослинг).

С шест номинации следва драмата за съзряването "Лунна светлина" на режисьора Бари Дженкинс, предаде БТА.

В категорията за най-добра филмова драма са номинирани лентите "Възражение по съвест", "На всяка цена", "Лъв", "Манчестър до морето" и "Лунна светлина".

С номинации за най-добра комедия или мюзикъл освен "La La Land" са "Жените на 20-и век", "Дедпул", ''Флорънс" и "Улица на песните".

Eто кои са фаворитите на критиката в Холивуд (СНИМКИ)

Eто кои са фаворитите на критиката в Холивуд (СНИМКИ)

"La La Land" обра наградите, които са първите предвестници на Оскарите

В категорията за най-добър актьор във филмова драма са номинирани Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Джоел Еджъртън за "Лавинг", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест", Виго Мортенсен за "Капитан Фантастичен" и Дензъл Уошингтън за "Огради" ("Fences").

Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Ейми Адамс за "Първи контакт", Джесика Частейн за "Мис Слоун", Изабел Юпер за "Тя", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

Снимка 267781

Източник: GettyImages

На пресконференцията блеснаха трите щерки на Силвестър Сталоун - Скарлет, Роуз и Систин, които тази година заедно са "Мис Златен Глобус".

В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са Колин Фарел за "Омарът", Райън Гослинг за "La La Land", Хю Грант за "Флорънс", Джона Хил за "В голямата игра" и Райън Рейнолдс за "Дедпул".

Наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще си оспорват Анет Бенинг за "Жените на 20-и век", Лили Колинс за "Правилата не важат", Хейли Стайнфелд за "Почти на 17", Ема Стоун за "La La Land" и Мерил Стрийп за "Флорънс".

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Деймиън Шазел за "La La Land", Том Форд за "Нощни животни", Мел Гибсън за "Възражение по съвест", Бари Дженкинс за "Лунна светлина" и Кенет Лонърган за "Манчестър до морето".

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Махершала Али за "Лунна светлина", Джеф Бриджис за "На всяка цена", Саймън Хелбърг за "Флорънс", Дев Пател за "Лъв" и Арън Тейлър-Джонсън за "Нощни животни".

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Виола Дейвис за "Огради" ("Fences"), Наоми Харис за "Лунна светлина", Никол Кидман за "Лъв", Октейвия Спенсър за "Скрити числа" и Мишел Уилямс за "Манчестър до морето".

Лентите "Кубо и пътят на самурая", "Смелата Ваяна", "Животът ми като Тиквичка", "Ела, изпей!" и "Зоотрополис" са номинирани в категорията за най-добра анимация на наградите "Златен глобус", предаде Асошиейтед прес.