Няма как да отречем, че през последните години китайските компании станаха трудно достижими за западните си конкуренти, когато говорим за иновации.

Азиатските производители сякаш не се страхуват да експериментират с напълно нови концепции, форми и методи, задавайки тона за индустрията по целия свят.

Свидетелство за това е и наскоро показаният концептуален сгъваем смартфон, дело на китайската марка Oppo и японското студио за дизайн nendo.

Снимка 509729

Източник: Nendo

Партньорството на двете компании е родило изключително атрактивен дизайн за сгъваем смартфон, какъвто не бяхме виждали до момента.

В затворен формат той е голям колкото кредитна карта, но по-интересен от размера е механизмът на отваряне.

Чрез приплъзване, подобно на движенията на гъсеница, телефонът може да се разгърне в три варианта, всеки от който предлага различен размер на екрана, както и различни функции.

Снимка 509731

Източник: Nendo

В най-малък вариант екранът е едва 1.5 инча и служи за бърза проверка на нотификейшъни.

Ако го приплъзнем още веднъж, вече виждаме 3.15-инча от екрана, в който формат лесно и бързо можем да правим снимки, да снимаме клипчета и да правим обаждания.

Снимка 509730

Източник: Nendo

В напълно разгънат формат дисплеят на модела е с видим диагонал от седем инча и с него можем да правим всичко, което бихме искали.

В малкото тяло някак е вместен и стилус, подобен на S Pen, а при всеки от отделните формати имаме бърз достъп до физически бутони с различни бързи функции.

Засега моделът на Oppo и nendo е само интересен проект, който обаче ни дава доста храна за размисъл по отношение на иновативните джаджи, които бихме могли да очакваме в близко бъдеще.