Въпреки че вече сме почти в средата на третия месец на 2022 г., агенцията Counterpoint Research наскоро обяви списъка си с десетте на продавани смартфони в света за изминалата 2021 г. 

Omdia, продажбите на смартфони и как се разпредели пазара през 2021 г.

Какво се случи с пазара на смартфоните през 2021 г.

Това са наистина големи загуби

Той е добър барометър за предпочитанията на потребителите и ни дава ориентир за моделите, към които да се насочим, ако сме решили да сменяме стария си телефон.

Цели седем от десетте най-продавани модели смартфони през 2021 г. са iPhone и някоя от неговите разновидности. 

Снимка 524834

Източник: iStock

На чело на класацията застават в низходящ ред iPhone 12 и iPhone 12 Pro Max, следвани от iPhone 13, iPhone 12 Pro и вече поостарелия iPhone 11, който заема петата позиция. 

Най-продаваният телефон с Android се оказва шестият в класацията Samsung Galaxy A12, който въпреки скромните си характеристики изглежда предоставя на феновете на Android добър баланс от екстри, визия и цена. 

Снимка 566473

Източник: Samsung

Това е добра новина за Samsung и своеобразен комплимент към модела, имайки предвид колко наситен от най-различни модели и марки е по-бюджетният сегмент при смартфоните. 

Xiaomi Redmi 9A, който е със сходен профил като Galaxy A12, се нарежда на седма позиция, а осмото и деветото място отново са заети от iPhone - този път това са респективно iPhone SE (2020) и премиум моделът iPhone 13 Pro Max. 

Samsung, Games Optimization Service и защо се забавя производителността на новите смартфони на марката

Забавя ли Samsung процесорите на новите си телефони

Интересно откритие

Последното място отново се пада на Xiaomi и нейния Redmi 9, който излезе на пазара през 2020 г., но също като останалите бюджетни Android модели в списъка предлага задоволителен пакет от екстри.