За първи път от 15 години насам Apple отправя предупреждение към инвеститорите си, че няма да успее да достигне заложения праг на продажби за първото тримесечие на 2019 г.

В писмо от вчера СЕО-то на компанията Тим Кук съобщи, че Apple ще прибере само 84 от предвидените през ноември обороти от 89 до 94 милиарда долара. 

Коледният период далеч не бе удовлетворяващ за компанията, но основната причина за ниските продажби идва най-вече от Китай, казва Кук. 

Забавящата се икономика на азиатската държава е довела до по-ниски от очакваните продажби на iPhone, iPad и Mac устройства, а икономическите търкания между Китай и САЩ допълнително влошават ситуацията за Apple. 

Но докато СЕО-то размахва пръст на изток, много разбирачи в индустрията са на мнение, че компанията просто не играе картите си правилно. 

Акциите на Apple падат, защото никой не иска нов iPhone

Никой не иска нов iPhone

Какви са причините за спада в продажби на Apple

През есента на 2018 г. Apple пусна новите си смартфони, които представляват недотам значително подобрение над iPhone X от 2017 г. Това накара много потребители да се насочат към по-евтините и все още мощни iPhone модели.

iPhone XR пък не успя да убеди твърде много хора, че е разумен избор за нов телефон, имайки предвид компромисния хардуер и немного достъпната цена от 750 долара. 

Акциите на компанията паднаха с цели 7% след появата на писмото от Кук.

Microsoft финишира пред Apple и Amazon през 2019 г.

Microsoft финишира пред Apple и Amazon през 2019 г.

Отново в надпревара до първия трилион