Сексът не е единствената основа на една връзка, но физическата интимност в съвместния живот е жизненоважен начин да останете свързани с партньора си, пише сайтът ТЯ.bg. Освен това - да се прави секс е забавно и полезно! Дори докосването само по себе си има терапевтичен ефект, особено ако се дава или получава редовно.

Сексът е страхотен начин да се освободите от напрежението и стреса и чудесна форма на физическа активност.

Най-често споменаваната причина за липсата на секс е натоварения работен график, който не оставя време и енергия за нищо друго. Да се наспим става по-важно, отколкото да осъществим контакт с любимия. Грижата по децата също се явява изтощителна, особено за жените. Биологичните промени в организма са още една причина за намаляване на сексуалното желание. За липсата на секс причината може и да е емоционална, ако единият от партньорите се чувства обиден от отношението на другия.

Връзката без секс, особено когато причината е в единия от партньорите, отказващ секс, може да доведе до сериозни последици. Като не търси интимна близост, този партньор все едно пренебрегва другия, неговите нужди, а това често е достатъчно основание за пренебрегнатия да мисли за раздяла. Липсата на секс често е и причина за изневяра, тъй като пренебрегнатия партньор започва да търси това, което му липсва в отношенията на друго място и с друг човек. Въпреки че това съвсем не е основателна причина за изневяра, истината е, че се случва, при това - често.

Включете секса в плана си

Ако графикът ви е причината да пренебрегвате нуждите на партньора си, променете го. Вместо да оставяте на секса второстепенно място в мислите си, включете го в списъка със задачи - може и да не е романтично, но истинската романтика вероятно съвсем ще изчезне, ако непрекъснато си намирате извинения.

Не се притеснявайте да коментирате секса - все пак сте близки

Ако вие сте потърпевшата страна, спрете да се надявате, че може би ще се случи днес или утре или..Вземете инициативата. Общуването е задължително за всяка действаща връзка и върху въпроса за секса не трябва да се поставят ограничения. Говорете с партньора си, обяснете му как се чувствате, но също се вслушайте и в неговите чувства. Ако не знаете как точно да подходите - потърсете консултация с психолог.

Действията говорят по-силно от думите

А може би е време да спрете да се въртите в омагьосан кръг от обяснения и да започнете да действате. Не чакайте винаги да сте в настроение. Дори и да сте капнала, опитвайте да инициирате секс всеки ден, докато почувствате, че отново сте във форма. Опитайте се наистина, а не формално, да се фокусирате върху акта, за да участвате истински в него. Не е невъзможно да върнете страстта в отношенията си - невъзможността е само във вашето нежелание да го направите. Спомнете си, че човек се свързва с някой, с обещанието да споделя "добро и лошо" и си помислете дали искате да споделяте само "лошото".

ТЯ.bg