Учените от САЩ установиха, че когато мъжете мислят за приятелство или секс, те оглеждат гърдите и бедрата на партньорката. В аналогична ситуация жените фокусират погледа си върху главата.

Учените направиха експеримент, при който давали на 150 млади хетеросексуални мъже и жени да гледат снимки на потенциални приятели или на романтични партньори - две тестета от по 10 снимки (едно за приятелство и едно за интимност).

При това учените следяли движението на очите на доброволците, а и задавали въпроси относно възможна дружба или любовна връзка с човека от снимката.

Оказва се, че хората обръщат внимание на различни показатели - от фигурата и размера на тялото до руменината по бузите.

Установена бе и закономерност: разсъждавайки за възможни любовни отношения с лицето от снимката, представителите и на двата пола разглеждали горната част на тялото, и по-конкретно гърдите. Ако пък е ставало дума за приятелски отношение, доброволците гледали краката на жените, а дамите оглеждат лицата.

Все пак мъжете по-често гледали гърдите, както и бедрата на жените от снимките. При това тези две зони ги интересували независимо от характера на предполагаемите отношения.

Жените пък повече гледали главата и гръдния кош. Свободните жени по-дълго гледали снимката на предполагаемия партньор, отколкото жените, които си имали "половинка".

Жените, които изучавали повече главата, по-често се интересували от чисто приятелски отношения. Най-малко жените се интересували от краката на силния пол. При това жените изучавали главно лявата половина на лицето и се взират повече в лявото, отколкото в дясното око. Като цяло те оглеждали лицето много по-дълго в сравнение с мъжете, съобщава Бгнес.