Много хора са съгласни с твърдението, че изневярата е лошо нещо, но по отношение на разбирането за това, кога флирта се превръща в предателство, има разни мнения, особено в нашето хай-тек съвремие, твърдят от Тя.bg.

Дали изневяра е само осъществяването на полов акт? За все повече хора целуването, оралния секс, а вече - онлайн-секса, са също толкова кръшкане, колкото и коитуса.

В ерата на email-а, чата, sms-ите, е интересно да си отговорим каква е дефиницията на 21 век за изневярата. И, ако всичко е само "наужким"и просто една фантазия, брои ли се?

Реално срещу виртуално

Специалистите по брачни отношения са по-скоро съгласни помежду си, че всяко "сексуално" поведение, което евентуално би ядосало другия партньор, може да се назове изневяра. Но виртуалното кръшкане, при което хората могат да са интимни, дори да правят секс, без обаче да са физически близки, прави нещата малко мъгляви.

Според д-р Тери Орбух, изследовател, психолог, брачен терапевт и автор на 5 книги за отношенията между мъжа и жената, кибер-секса все още е относително нов социален феномен и езикът, който се използва за описанието му, все още е в развитие.

"Не е секс, но е извънбрачна афера и предателство", казва д-р Орбух. "Дали е сексуална афера? Не знам, защото не е осъществен контакт полов орган-полов орган или полов орган-уста. Сивото петно тук е отговора на въпроса: "Изневерих ли, като имах (мокра) сексуална фантазия?"."

Нещата стават още по-мъгливи, когато се опитаме да разграничим кога става въпрос за автоеротично поведение, докато гледате например порно, срещу това да имате насреща жив човек, който подкрепя фантазията ви, до това не само да водите сексуални разговори онлайн, но и да споделяте информация за децата, работата и дори съпрузите.

Истината е, че дори всичко да е само фантазия, то може да има реални последствия в живота, за които вече има и достатъчно доказателства с нарастващия брой разводи поради кибер-изневери.

Виртуалните афери позволяват на хората да си мислят, че могат безопаснода приближат границата, без обаче реално да я пресекат. Проблемът е, че всеки, който си мисли, че има пълен контрол, не само върху поведението си, но и върху емоциите и желанията си, заблуждава сам себе си.

Това е така, защото дори виртуалните отношения съдържат възможността да се развият в нещо по-реално и измеримо. След като се свържеш с някой емоционално онлайн, може да се изкушиш да го срещнеш "на живо". Според проучвания, над 30% от хората правят и реален секс с някой, с когото първо са се свързали в мрежата.

Разликата между половете

Не е тайна, че мъжете и жените имат различни "стандарти" за изневяра. 90% от жените смятат, че когато целуваш някой друг, а не партньора си, вече е изневяра. 77% от мъжете също са съгласни с това. Флирт по email-а с колега? 73% от жените наричат това изневяра, срещу 53% от мъжете.

Мъжете са по-склонни да се фокусират върху това дали партньорката им всъщност го е "направила" с друг, докато за жените силната емоционална връзка на партньора им с друга жена е достатъчна, за да бъде окачествена като изневяра.

Според специалисти, определението за изневярата не може да се унифицира за всички - то по-скоро зависи от разбирането на двойката за това, кое е кръшкане и кое - не.

Има хора, според които дори просто мимолетното желание да бъдеш с някой друг, е изневяра. Ако това е вярно, обаче, вероятно ще трябва да напъхаме в глобалния "казан за прелюбодейци" хилядите жени, които си фантазират за Джордж Клуни или Антонио Бандерас, а в скромното локално "казанче" - хилядите, въздишащи по кмета на София.

От друга страна, има и такива двойки, дори с деца, които твърдят, че брака им е "отворен" и на всичкото отгоре изглежда, че нямат никакви проблеми с това...

Разбира се, и едното и другото са крайности, а повечето хора попадат някъде по средата - сред онези 50 и отгоре процента, които са кръшнали поне веднъж в някакъв етап от връзката си.

Истината е, че колкото и да рационализираме върху факта дали определено поведение е изневяра или не, кой на кого, къде и как го е - или не го е - "сложил" - всичко това остава ненужен детайл по отношение на голямата картина: измаменото доверие на партньора. А това, казват експертите, е най-прецизния начин, с който да разберете дали поведението ви е под въпрос.

Ако знаете, че партньорът ви би ви изритал на улицата и сменил ключалката на вратата, когато разбере какво сте направила, тогава това е изневяра. И никакво обяснение на света няма да ви помогне.

Tя.bg