Web сайтът на Парис Хилтън е бил хакнат и е заразявал посетителите си със зловредни програми тип „троянски кон", проектирани да крадат чувствителна информация от инфектираните компютри, съобщава IDG.BG.

„Пробивът" е бил открит от доставчика на защитни програми ScanSafe, който е заявил, че сайтът Parishilton.com е бил компрометиран от петък, 9 януари.

Посетителите на сайта са атакувани с изскачащ прозорец, който ги принуждава да свалят софтуер, за да се подобри видимостта на сайта.

Независимо дали кликнат върху "yes" или "no" в този прозорец, сайтът се опитва да зареди на компютъра „троянска" програма, позната като Trojan-Spy.Zbot.YETH.

"Popup прозорецът води до директория в уеб сайта, откъдето се сваля зловредния код, обяснява Мари Ландсман, развоен специалист в ScanSafe. 

След като се инсталира, троянецът краде онлайн информация и се опитва да инсталира още зловреден софтуер в компютъра на жертвата."

Ландсман смята, че хиляди други Web сайтове също обслужват този тип атака.
Все пак Parishilton.com, официален сайт на скандалната звезда, е най-познатата цел.

 „Големият удар с Парис Хилтън е броят на посетителите, които тя привлича, казва Ландсман. 
Рисковете са двойно по-големи при компроментиране на уеб сайт с голяма популярност."

Ситуацията се влошава допълнително от факта, че повечето антивирусни програми не успяват да идентифицират троянския кон, използващ Parishilton.com.

В понеделник следобяд само 12 от 37 тествани производители са разпознали зловредния код.