Всички сме виждали поне едно куче, което се върти в кръг и гони опашката си, сякаш тя е най-големия му враг, с който си има вземане-даване, а не част от него. На пръв поглед ни изглежда смешно, но подобно поведение от страна на четириногите любимци е обект на различни изследвания.

Много кучета го правят, но защо? Е, със сигурност не, за да ги снимаме, да ги качим в Instagram и видеото да съберем милиони гледания. Има си причина. Или по-скоро две причини.

Първата и по-вероятна е, че на кучето просто му е адски скучно и няма с какво друго да се занимава, освен да си гони опашката. Вероятно не му се обръща достатъчно внимание, вероятно е по цял ден само, вероятно това не му се отразява добре.

Снимка 384932

Източник: FAcebook / Healing Conversations LLC

Но е вероятно и да се прекрачи границата между просто отегчение и стрес. Точно както хората си гризат ноктите или тропат нервно с крак, когато са под напрежение, така и кучето може да си гони опашката, защото се чувства стресирано.

Няма няма за притеснение, ако кучето ни от време на време си гони опашката. Но ако това действие се превърне в ежедневие, трябва да му обърнем повече внимание. Може домашният ни любимец просто да иска да прекарваме повече време с него, а може и зад забавните действия да се крие нещо притеснително, пише Reader's Digest.

Кучешките целувки и рискът от тях

Рисковете на кучешките целувки

Кога е окей и кога не е

Ако кучето никога не си е гонило опашката, но изведнъж придобие този навик, е най-добре да посетим ветеринар, защото може да говорим за тения, епилепсия или когнитива дисфункция.