Петнадесетсантиметровата мумия с необичайно издължен череп, открита в пустинята Атакама в Чили и наречена Ата, често се спряга като представител на извънземните и подхранва въображението на любителите на конспирации. Но какво има да каже науката по въпроса?

Вчера в списанието Genome Research бяха публикувани резултатите от ново изследване, което разкрива вероятните причини за външния вид на мумията. Една от необичайните характеристики на Ата е твърдостта на костите ѝ, която отговаря на тази на 6-годишно дете.

Предишни генетични изследвания доказаха, че тя е човешко същество, а сега учените са установили, че в генома ѝ има седем мутации, които засягат гени, свързани с растежа. Според тях необичайният вид на Ата, както и структурата на костите ѝ, се дължат именно на комбинацията от тези мутации или на някои от тях.

Снимка 346839

Източник: Sirius Disclosure, YouTube

За съжаление, не разполагаме с генетичен материал от родителите на мумифицираното дете и това не позволява да се установи точно коя или кои от тези мутации са довели Ата до това състояние. От множество мутации, обикновено само една или две водят до заболяване.

Мумифицираното телце е закупено през 2003 г. от испанския бизнесмен Рамон Навиа-Осорио, който през 2012 г. предоставил Ата на Стивън Гиър - основателя на The Disclosure Project, който според описанието в сайта си "работи за пълното разкриване на фактите за НЛО".

Един от хората зад новото изследване, Гари Нолан, казва, че от начина, по който телцето е било положено след смъртта си, става ясно, че родителите на Ата ги е било грижа за детето им и не са я изхвърлили просто така.

Затова, като всяко друго човешко същество, тя заслужава да бъде върната в родината си и погребана отново там, вместо от трагедията ѝ да се печелят мръсни пари.