"Таткова градина" и "Умиротворителят" са само малка част от филмите, които описват и от части осмиват възможността на силния пол да се справя с наследници в памперси. Остарелите патриархални виждания създадоха огромна пропаст между ролята на мъжа в семейството и грижите за децата.

Мъжът е зает да ловува и да се грижи за прехраната. В днешно време ловът е заместен с бизнес дела, командировки, бизнес вечери и какви ли не занимания, които редуцират времето, прекарано със семейството.

Снимка 337068

Източник: iStock

А жената бди не само над яденето, за да не загори, но и над детето, за да не сътвори истински апокалипсис в рамките на семейното огнище. Е, днес тази не особена семейна и не особено идилия излиза извън рамките на обществено приетото и добива нова форма.

Видеа на бащи, носещи бебетата си в кенгуру, посещаващи курсове по танци, събират одобрението на жените в социалните мрежи. А броят на татковците, които отменят майките за следобедната разходка в парка, става все по-голям. И мъжете не просто не се срамуват, а се гордеят с новите си ангажименти.

Снимка 337066

Източник: iStock

Според последни проучвания, все повече се наблюдава тенденцията ролята на мъжа в семейството да става все по-обширна. Тя вече далеч не се свежда само до попълване на бюджета. Покрай женската еманципация ролите в едно семейство тотално размиха граници и се сляха в едно - за доброто на всички.

Разбира се, когато говорим за тенденция, няма как да поставим всички под общ знаменател. Все още ги има онези татковци, които предпочитат да прекарват вечерите си на по бира с приятели, вместо с жената и детето. И винаги ще ги има.

Този пример често им е останал от техните родители. А те не са си направили труда да създадат свой смисъл, с който да изпълнят думата "баща". И се чудят, и се маят, когато видят някой връстник да обикаля с детската количка покрай бара, от който те не излизат.

Снимка 337074

Източник: iStock

Именно така и е с двата типа татковци - едните са намерили своята зона на комфорт и нямат намерение да я напускат заради едното семейно благо. А другите са готови да се лишат от час компютърни игри и да изтърпят някоя и друга подигравка, но да спечелят завинаги любовта на най-важните си същества. Всеки с приоритетите си.