Въпросът с евтаназията и доброволната смърт е един от най-заплетените морални и юридически казуси на модерното общество. Докато, от една страна, може би ни се струва правилно да се позволи на човек на смъртно легло да прекрати болките и мъките си, от друга, подобно деяние се счита за противозаконно и неморално.

Тази седмица дебатът отново бе разпален, след като австралийски доктор създаде първата 3D принтирана машина за самоубийство.

Д-р Филип Нишке решава да създаде капсулата Sarco, след като получава обаждане за помощ от англичанин, получил парализа на цялото тяло и иска да прекрати живота си. Англичанинът умира няколко седмици след като се свързва с австралийския доктор, но изобретението вече е факт.

Машината се счита като метод за самоубийство, защото се различава от евтаназията по това, че не е необходима намеса на друго лице, за да се прекрати живота на човек.

Sarco се задейства само с мигване на окото от този, който е вътре, при което започва да се освобождава азот. След секунди пациентът изпада в безболезнено безсъзнание, а малко след това настъпва и смърт.

Машината бе представена по време на изложение в Амстердам и ще може да се ползва на територията на Холандия, Белгия, Швейцария и Германия, където доброволният отказ от живот се счита за легален.