Световният ден на веганството се чества днес, 1 ноември. Ден, който почитат онези, които се въздържат от консумация на месо и всякакви животински продукти. След като за пръв път се празнува през 1994 г., Световният веган ден се превръща в ежегодна традиция. Хората, които се идентифицират като вегани, често отбелязват празника подобаващо всяка година, а останалите, които не са привърженици, но се интересуват от приемането на идеята за различен начин на хранене и живот, могат да използват днешния ден като първа възможност да изследват нещо ново.

Именно днес в духа на честването му е идеалното време да научите повече за веганизма и съпътстващия го празник.

Идеята за празника

Снимка 321246

Източник: iStock

Световният ден на веганството е създаден от жена на име Луис Уалис. Тя винаги била заобиколена от животни, затова решила да приеме веганска диета и да се посвети на веганството. Въз основа на всеотдайния ѝ ангажимент към каузата и нейната идея за отбелязване на ден, в който да се празнува веганизма, тя става президент на Световното вегеанско общество в началото на 90-те години.

Не ден, а цял месец

Снимка 321248

Източник: iStock

Ноември всъщност е известен като световен вегански месец. Докато 1 ноември е обявен за официалният ден, световното Веганско общество всъщност празнува цял месец. Тази година се отбелязва 23-тото честване на световния месец на веганизма.

Някои факти

Снимка 321249

Източник: iStock

Според проучване около 5% от хората по света са вегетарианци, а от тези 5% половината се идентифицират като вегани. Наблюдава се и тенденция за нарастване на популярността на вегетарианството и веганството, основана на влиянието на знаменитости и на идеята за по-здравословно хранене.

Звезди вегани

Снимка 321250

Източник: iStock

Майли Сайръс, Елън Пейдж, Джесика Частайн, Ариана Гранде, Брад Пит, Елън Дедженеръс, Сиа, Алек Болдуин и Питър Динклидж са само някои от многото знаменитости, които са вегани. Със сигурност всички те ще празнуват Световния ден на веганизма днес.

Недоказани теории

Снимка 321255

Източник: iStock

Някои проучвания твърдят, че е по-малко вероятно е да се разболеете от рак, ако сте веган. Според The Huffington Post, въпреки че е трудно да се избегне напълно заболяването, ако сте генетично предразположени към него, тези, които са на веганска диета имат по-силен щит срещу рака.