High Tide в Сейнт Агнес, Великобритания е един от първите ресторанти, който поставя забрана за вегани, след като главните готвачи са излъгани няколко пъти от клиенти вегани, които правят резервации, но така и не се появяват, разкрива сайтът Cornwall Live.
High Tide се оказва капката, която прелива чашата на недоволство от страна на редица главни готвачи. Кен Сиймъндс, ръководещ ресторант Olivers в град Фалмът, също заявява, че обмисля промяна в политиката за допускането на вегани в ресторанта си. Главният готвач разкрива, че цял ден се е трудил над ново меню от четири вида ястия, които да поднесе за шестима души вегани, но те отменят резервацията в последния момент.
Източник: plymouthherald.co.uk
Той незабавно бива подкрепен от главни готвачи в различни ресторанти на територията на цялото графство Корнуол във Великобритания, които се оплакват, че анулирането - особено от клиенти, нуждаещи се от драстични промени в менюто (като веганите) - се случва редовно.
Друг главен готвач в Кеймбриджшър дори прави хаштаг в Twitter с #stopnoshow, с който призовава клиентите си да престанат да не спазват направените резервации. Той обяснява колко време и труд коства на готвачите подготовката за меню, което изисква избягването на животински продукти, и колко често се случва резервациите да бъдат фалшиви. Готвачът допълва, че ще започне да обявява публично имената, презимената и телефоните на всички, които запазват, но така и не се появяват.
So I’ve decided I will show all no shows & fake bookings names, surnames & contact details. End of the day they are all fake so no harm right? #StopNoShow pic.twitter.com/fgXkttZi1E
— Damian Wawrzyniak (@ChefConsultant) March 9, 2018
Разбира се ответната реакция от страна на веганите не закъснява. Появиха се постове в Twitter, някои от които твърдят, че ако имаше опции за вегани в редовното меню, нямаше да има нужда да се създава цяло ново различно специално за тях. Други с лек тон на заяждане се интересуват дали само веганите отменят резервации, или и на хората, които ядат месо, им се случва.
Maybe if vegan options we're on the regular menu he wouldn't have needed to create a whole different menu.
— Kay (@MissKayMurphy) March 13, 2018