Пуерто Рико е не толкова популярен у нас карибски остров, най-вече заради отдалечеността му. Част е от САЩ, основен език на неговата територия е испанският, а населението му е 3,9 милиона, което го прави един от най-гъсто населените острови на света.

Освен че оттук много често идват претендентките за титлите за красота от световните конкурси, Пуерто Рико има повече от 400 километра бели плажове. Ето какво да правите и къде да отидете на острова.

Крепостта El Morro

Снимка 310321

Източник: iStock

Замъкът Сан Фелипе дел Моро (San Felipe del Morro) е известен и като El Morro. Датира от XVI век, разположен е на входа на залива Сан Хуан с изглед към Атлантическия океан и е построен, за да защити Пуерто Рико от атаки. През 1983 г. крепостта влиза в списъка със Световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

Улиците на стария Сан Хуан

Снимка 310287

Източник: iStock

Да се за​​губиш в стария Сан Хуан (San Juan) е най-добрият начин да откриеш столицата на Пуерто Рико. Улиците в тази историческа част са павирани с калдъръмени камъни и обградени от колоритни къщи. След като залезе слънцето, старият град се превръща в мистериозно място с оживен нощен живот.

Прозрачната пещера

Снимка 310290

Източник: iStock

Cueva Ventana или Прозоречната пещера се намира сред варовиковите карстове на Аречибо (Arecibo), западно от Сан Хуан. След като разгледате вътрешността на пещерата, отидете на "прозореца" за спираща дъха гледка към зелените полета по-долу.

Първата пожарна в Пуерто Рико

Снимка 310291

Източник: iStock

Парк де Бомбас (Parque de Bombas) в южния град Понсе се смята за най-фотографираната сграда в Пуерто Рико. Построена през 1883 г., черната и червената структура я правят много отличаваща се от всичко останало тук. Това е и първата пожарна станция на Острова. След повече от 100 години работа, през 1990 г., е превърната в музей на противопожарната защита.

Почивка на плажа

Снимка 310288

Източник: iStock

Пуерто Рико има стотици уникални плажове. Независимо дали се намирате на по-населените брегове на Сан Хуан, или на тихите острови Виекас и Кулебра - винаги ще намерите място със зашеметяващи гледки и места за плуване и плаж.

Гмуркане

Снимка 310292

Източник: iStock

Заради девствените брегове, топлите води и солидните коралови рифове, Пуерто Рико е първокласна дестинация за любителите на гмуркането. Отделете един ден за Фаджърдо, Ла Пагуера или островите Виeкас (Vieques) и Кулебра (Culebra) и се насладете на грандиозния подводен свят, който Пуерто Рико предлага.

Бейзбол

Снимка 310322

Източник: iStock

Бейзболът е най-популярният спорт в Пуерто Рико, а стадионът Hiram Bithorn в Сан Хуан е страхотно място да се види играта. Стадионът не е голям, събира до 18 000 души, но е включен в Националния регистър на историческите места.

Поход в дъждовните гори

Снимка 310289

Източник: iStock

EL Yunque National Forest в североизточната част на Пуерто Рико е единствената дъждовна гора в САЩ, част от Национална горска система. Площта от 29 000 акра е изпълнена с реки и водопади, така че не забравяйте да вземете и бански костюм.

Каяк в биолуминесцентните заливи

Снимка 310300

Източник: iStock

Вземете екскурзовод, с който да разгледате биолуминесцентните заливи в Пуерто Рико. Това са води, съдържащи милиони микроорганизми, които блещукат магически през нощта. В Пуерто Рико има три подобни залива: Laguna Grande, Mosquito Bay и La Parquera в южната част на острова.

Мофонго

Снимка 310298

Източник: iStock

Мофонго се смята за най-популярното ястие тук. Деликатесът е направен от пържени зелени ядки, чесън и пържена свинска кожа и е истинско олицетворение на кухнята на Пуерто Рико.