В света на смартфоните стана толкова пренаселено, че трябва да предложиш нещо наистина невиждано, за да успееш да се откроиш на фона на конкуренцията. Вече видяхме какво ли не - четири камери, сензор за пръстови отпечатъци, вграден в дисплея, AI интелект и още, и още.

Повечето изненади идват не от доскоро водещите играчи на пазара Apple и Samsung, а от тези, които са си поставили за цел да ги настигнат и дори изпреварят. Покрай Huawei и Honor, Meizu също успяха да привлекат вниманието на всички любопитни.

Meizu Zero е първият в света смартфон, който няма никакви бутони и отвори по корпуса. Тази седмица китайската технологична компания представи устройството, което предизвика доста въпроси. А първото, което ще се запитаме, е дали дизайнът не е за сметка на функционалността.

Без стърчащи копчета, без говорители, без слот за SIM карта и карта памет, и без жак за зарядно. Само две камери и още една вдлъбнатина под тях - за сензора за пръстов отпечатък.

Отключването става чрез него и с приплъзване на пръста отстрани на корпуса, където всъщност има копчета, но те се сливат изцяло и не изпъкват. Тези сензори са по целия край на устройството и са много чувствителни на допир. А телефонът вибрира, за да ни уведоми, че сме натиснали някой от тях. И тук предвиждаме доста грешки да се случват...

Зареждането е изцяло безжично, защото просто няма къде да мушнем кабела. Към комплекта на Meizu Zero има wireless зарядно, без което просто сме заникъде.

А SIM картата? Тук въпросът е малко деликатен от технологична гледна точка. Заради желанието си да създадат телефон, какъвто никой досега не е правил, от китайската компания прибягват до един все още нестандартен трик - използване на софтуерно базирана "eSIM".

Това е стандарт, който се смята за бъдещето на мобилните комуникации и бе представен и в последните модели на Apple и Google Pixel, но засега не е особено популярен. eSIM всъщност е на малък чип, вграден в устройството, подобно на NFC чипа, който се използва за плащания, пише The Sun.

Смартфонът ще поддържа и 5G, а липсата на отвори го прави изцяло водоустойчив, което се гарантира със стандарта IP68 - най-високият възможен. 

Говорителите на Meizu Zero също са незабележими, защото производителите използват иновативна "mSound 2.0 In-Screen Sound Technology", т.е. вградени в 5.99-инчовия 4K AMOLED дисплей. Повече обяснения за технологията не се дават, но вероятно се основава на вибрации.

Какви ще са трендовете при смартфоните през 2019 г.

Какви ще са трендовете при смартфоните през 2019 г.

Задава се първите 5G смартфони

Въпреки че бе официално представен, все още нямаме яснота кога Meizu Zero ще излезе на световния пазар, както и срещу каква цена ще можем да се сдобием с него. Едно е сигурно - моделът успява да привлече вниманието, остава и да оправдание високите очаквания.