Шофьорите на джиповe е най-вероятно да игнорират "етикета на автомобилния паркинг", извършвайки дребни нарушения, като това да излязат от очертанията на паркинг мястото или да спрат колата си в обратната посока, сочи ново проучване.

Информацията идва от английската застрахователна компания Direct Line и от нея става ясно, че собствениците на модели от класа SUV извършват почти една трета (31%) от всички нарушения на автомобилните паркинги.

В това число влиза паркирането на инвалидно място без наличие на съответния стикер, което в Англия може да доведе до налагането на глоба и дори спирането от движение на автомобила.

Снимка 374146

Източник: iStock

Провелите проучването са наблюдавали повече от 2500 автомобила на английски паркинги и са установили, че въпреки че джиповете са категорично най-грешните, компактни градски хечбек модели като Ford Fiesta и Opel Corsa стоят твърдо зад тях. Зле паркираните автомобили от този сегмент отговарят за 18% от отклоненията от правилата.

Що се отнася до разделението по марки, шофьорите на модели на Volkswagen са сред най-честите виновници, като 1 от всеки 10 нарушители е управлявал именно представител на германската марка. Второто място си делят собствениците на Opel (в Англия марката се нарича Vauxhall) и Ford с 8%.

Според Direct Linе най-често срещаното провинение е паркирането извън очертанията на асфалта - нарушение, което е допуснато от 6% от автомобилите в представителната извадка.

Снимка 374147

Източник: iStock

Все пак от компанията признават, че това може да не е единствено вина на шофьорите. В последните десетилетия автомобилите нараснаха много като габарити, а стандартните обществени паркоместа остават едни и същи размери.

От застрахователната фирма уточняват, че ако една средностатистическа кола паркира перфектно между двете бели линии на паркинга, то шофьорът има само 23 сантиметра, за да си отвори вратата и да излезе от купето.

Анализаторите признават също, че една от причините за множеството нарушения е натовареният и забързан живот на хората, който им пречи да отделят малко повече време за своето паркиране.