Има коли, които никога не са били просто коли. С малка помощ от моторния спорт, някои модели си печелят статута на легенди, или поне това се случва в сърцата на заклетите им фенове.

Такъв е и случаят с Mercedes-Benz CLK, който се продава повече от десетилетие, а една от най-паметните му версии е състезателното CLK GTR (на снимките), което много момчета притежаваха под формата на постер на стената на стаята си.

Сега историята на Mercedes CLK ни е поднесена по един много интригуващ и любопитен начин - чрез анимирано видео.

То проследява еволюцията на модела, който започва историята си през 90-те. Тогава на бял свят се появява лимитираната серия CLK GTR, която е на практика състезателен автомобил, от който са произведени 26 улични бройки. След невероятния му успех по пистите, от Mercedes решават да пусната на пазара серийна версия.

Снимка 371378

Източник: Mercedes-Benz

Видеото представя две много редки версии на CLK GTR, които често са забравяни дори от сериозните почитатели на модела - CLK GTR Supersport, който има по-голям 7.3-литров V12 двигател и CLK GTR Roadster, който просто няма покрив.

Само два автомобила от първата и само шест от втората версия са били произведени, като днес те са също толкова апетитни, колкото и по време на своя дебют преди близо 20 години.

Снимка 371377

Източник: Mercedes-Benz

За това колко брутална машина е CLK GTR едва ли е нужно много да говорим, но тя не е единствената, в чието име присъстват трите букви CLK.

През годините тунинг специалистите от AMG обръщат сериозно внимание на цивилния модел CLK, като примери за това са версиите CLK 55 AMG от 2003 г., CLK 63 AMG от 2007 г., както и CLK 500 от 2009 г. Година по-късно всичко приключва и името CLK е изтеглено от обръщение, а наследникът на модела вече се влива в гамата на E-Class.