Усещането, че Google знае всичко, става все по-натрапчиво. Ако търсачката дава възможност бързо и лесно да достигнем до търсената от нас информация, то разработчиците на технологичния гигант започват да прекрачват една информационна граница.

Граница, след която можем да научим факти, които някак се колебаем дали искаме да знаем. Кога ще умрем например. И не, не става дума за поредния подозрителен сайт от типа "кажи ми кога си роден, за да ти кажа кога ще умреш", който сякаш е разработен от ученици.

Снимка 363460

Източник: iStock

В случая говорим за изкуствен интелект, който ще се използва в лечебни заведения. Google работи усилено по този свой проект, който вече предизвиква разнопосочни коментари.

Изкуственият интелект е разработен от екип университетски изследователи, след което компанията се заема със задачата да го обучи, въвеждайки данни за хиляди пациенти. 

24 часа след започване на работа на изкуствения интелект по посока конкретен пациент в болница, той ще може да изчисли с точност колко време живот му остава. И то с точност от цели 95%, твърдят от технологичния гигант, цитирани от The Sun.

Снимка 363459

Източник: iStock

Прогнозата се прави на база конкретна информация, която се изисква. Сред нея е пол, възраст, етническа принадлежност, както и всички резултати от изследвания и поставени до момента диагнози.

С помощта на алгоритми, конкретни болести, комбинирани с други специфични състояния, превръщат въведената информация в присъда кога даден пациент ще почине.

Разбира се, това постижение за едни, бе определено като кошмар за други. Според мнозина, не може една машина и една програма да определят кой кога ще напусне тази земя.

Google създаде приложение за незрящи

Google създаде приложение за незрящи

Как работи и защо е важно да го ползват колкото се може повече хора

Въпреки че всичко изглежда научно обосновано, не са малко хората, които вярват, че това е Божа работа и ние нямаме право да се бъркаме в нея. А и надеждата умира последна. В случая - докато изкуственият интелект не я убие.