Наскоро обществеността започна активно обсъждане на нововъведенията в потребителското споразумение, обявено от администрацията на Facebook.

До тук нищо особено, ако не беше един малък нюанс, който предизвика вълна от недоволство, пише IDG.BG.

Причината е предположението, че цялата информация за потребителя може да се съхранява в уеб услугата даже и след като той реши да изтрие профила си. 

Всичко започнало с това, че просто един адвокат не го домързяло да дочете новото споразумение докрай и той накрая той го характеризирал с фразата: „Ние можем да прави всичко, което поискаме с вашето съдържание. Винаги".

При това юристът посочва, че в новия вариант на споразумението са изчезнали няколко изречения, в които компанията казва, че заедно с акаунта се премахва и възможността за използване на потребителското съдържание.

В резултат на администрацията на Facebook се наложи да се оправдава и търпеливо да разяснява - какво точно е премахнато от споразумението и какви са допълненията.

Оказва се, че Facebook не претендира за каквато и да било потребителска информация.

Що се касае до изтриването на съдържание, имало се предвид съвсем друго нещо.

Например, ако потребителят е изпратил на някого съобщение, то не може да бъде изтрито от Facebook при изтриване на потребителския акаунт, но може да бъде премахнато от този, до когото е адресирано.