Основателят на софтуерния гигант Microsoft Бил Гейтс, който повече от десет години бе титулуван като най-богатият човек в света, днес официално се прощава с ролята си на главно действащо лице в империята Microsoft.

52-годишният бизнесмен и филантроп, променил в значителна степен съвременния свят благодарение на компютърните технологии и осъзнаването на отговорността за ставащото в глобалния свят от понеделник ще се посвети основно на ръководството на личната си благотворителна фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

Той ще се концентрира върху областта на разработването на лекарства за пренебрегвани досега болести и върху борбата с бедността в света.

"Това бе трудно решение за мен. Не мисля, че ще имам повече свободно време, работата във фондацията за мен е много важна", казва Гейтс в прощалното си слово, публикувано на сайта на корпорацията.

Преди две години Гейтс оповести намерението си да напусне Microsoft и да предаде пълномощията си на генералния директор Стиф Балмър, като разшири зоната на отговорности с Крейг Мънди и Рей Ози.
Сега тази "тройка" ще определя курса на компанията.

Той обаче си остава на поста председател и ще участва в избора на проекти, които ще бъдат развивани от Балмър и другите управляващи.

"Щастлив съм, че имам две страсти в живота, които смятам за важни и ангажиращи. Подготвяйки се за промяната, аз съм твърдо уверен, че пътят, който очаква Microsoft ще бъде по-светъл от всякога".

Решението му никак не е отслабило страстта му към света на софтуера.

"Никой не е съвършено наясно какъв точно ще е културният шок, когато Гейтс напусне комплекса на компанията в петък.

Въпреки че ще остане председател на съвета на директорите, което му осигурява силен глас във вземането на решения и въпреки намерението да посвещава поне един ден седмично на компанията, самата идея, че той няма да е тук, звучи нереално.

"Microsoft без Бил Гейтс? Изобщо не се връзва", казва изпълнителният директор Стив Бaлмър.