Учени от Нова Зеландия, подкрепени от свои японски колеги, създадоха лук, който при рязането не предизвиква сълзи. Революционното кулинарно откритие е направено след шест години опити и тонове зеленчук, нарязан и изхвърлен на бунището.

Изследването започнало през 2002 година, след като японците изолирали в лука ензим, който предизвиква сълзене на очите. При разработката на новия сорт лук учените специално отделили гена, произвеждащ ензима, предизвикващ при рязане химически реакции.

Ръководителят на екипа новозеландски учени д-р Колин Ийди уточни, че новият лук има същите вкусови и хранителни качества, но е 500 пъти по-малко насълзяващ от традиционния си събрат.

Професорът по градинарство в универиситета на Уисконсин и един от водещите учени по въпросите на лука Майкъл Хейви предсказа, че новата селекция "лук без сълзи" ще завоюва кухните по целия свят. Според учени тя ще се появи в супермаркетите следващото десетилетие.