Най-процъфтяващата страна в света вече не е Норвегия, а Нова Зеландия, пише Business Insider. До този извод стигнал британския научноизследователски център Legatum Institute, който ежегодно съставя рейтинг за проспериращите страни в света (Prosperity Index).

Снимка 261617

Така доскорошният фаворит - Норвегия, която седем години бе лидер в топ листата отива на второ място. Страната отстъпи на Нова Зенландия по всички критерии, освен по този за образование, безопасност и екология.

Снимка 261616

Третото място заема Финландия. Тази страна е призната, че е първенец по ефективност на властта, развитие на демокрацията и гарантирано върховенство на закона.

Швейцария е лидер в областта на образованието и заема четвъртото място в класацията. Следват Канада, Австралия, Нидерландия Швеция и Дания. Великобритания се намира доста назад - чак на 15-о място.

Снимка 261618

Страните, които са обратно на тази класация са Йемен, Афганистан, Централноафриканската република, Судан и Конго.

При съставянето на рейтинга в Legatum Institute отчитат 104 фактори, характеризиращи процъфтяващите 149 страни.

В това число влиза няколко критерии - освен икономически, социални свободи, екология, климат, така и детска смъртност, начин на управление и други данни, които са показатели за ситуацията в дадената страна. TrafficNews.bg