За да не се чувстват дискриминирани откъм липсата на празник, в Тринидад и Тобаго започват на честват Ден на Мъжа. Това става през 1999 година. Празник има в 13 държави, но е на различни дати. У нас е на 5 ноември. Приблизително 99.9% от мъжете не знаят, че той е днес, пише Блиц.

Ето няколко любопитни факта за мъжете.

Мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия, например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените.

В дадена популация се раждат повече мъже - 51% срещу 49% за жените, но към 20-та година на връстниците, мъжете се изравняват с жените. След голяма война се раждат повече момчета. И днес не е обяснено от учените как външни обстоятелства влияят на генетичните механизми за определяне пола на ембриона.

В Англия от 17 век на 5 ноември започва да се празнува т.н. Ден на Гай Фокс, който се отнася към едно особено историческо събитие. На 5 ноември 1605 г. е осуетен опит за атентат срещу Камарата на лордовете и краля на Англия и Шотландия Джеймс I. Заловеният в подземията под Парламента офицер Гай Фокс не е сред водачите на заговора, но името му става нарицателно за събитието.

Той е изтезаван жестоко, за да издаде заговорниците - католици. Всички арестувани са измъчвани и убити по особено жестоки начини. Не след дълго, в Англия датата на избавлението на крал Джеймс Първи става народен празник, а после се превръща в ден на Guy Fawkes. По късно името Guy става нарицателно за нещастен човек, а най-накрая трайно усяда в английския език като обръщение към момче.

Дали заради това, или по други съображения, президентът Михаил Горбачов го предлага за Празник на мъжете през 2000 година и учредява награда за най-достоен мъж. Но празникът остава малко известен и до днес.