Отборът от Формула 1 "Ред бул" и "Астън Мартин" обявиха, че ще си партнират в създаването на суперкола под марката на британския производител на луксозни автомобили.

Главният дизайнер на "Ред бул" Ейдриън Нюи ще работи с ръководителя на дизайна в "Астън Мартин" Марек Райхман за колата, която ще носи работното име AM-RB-001.

Идеята е да се създаде кола с качествата на болид от Формула 1 за обикновените пътища.

Това трябва да бъде най-бързият автомобил в историята, който би могъл да побеждава и в състезания на писта.

"Това е много вълнуващ проект за всички в "Ред бул рейсинг", заяви шефът на отбора Кристиан Хорнер, пише дневник.бг.

"Чрез това иновационно партньорство легендарното лого на "Астън Мартин" ще се върне в състезанията за първи път от 1960 г., а ръководеният от Нюи Red Bull Advanced Technologies ще използва ДНК-то на Формула 1 за производството на уникални коли за ежедневието", се казва в съобщение на "Ред бул".

Като част от партньорството болидът RB12 за започващия този уикенд сезон във Формула 1 ще носи логото на "Астън Мартин".

AM-RB 001 ще е първата кола на Нюи, създадена специално за ежедневието. Той е споделял, че иска да предостави на заможните клиенти продукт с качеството на болид от Формула 1.

Работата по проекта е стартирала още в началото на годината в централата на "Астън Мартин" в Гайдън.

Най-много внимание ще бъде обърнато на дизайна - така, както не е правено досега за сериен автомобил. Смята се, че чистите показатели нямат такова значение за Нюи, колкото да предоставят невиждано досега усещане при шофиране.

В това отношение колата ще е по-близо до "Макларън F1" от 90-те години.

Източник на английския вестник "Телеграф" коментира ситуацията така: "Честно казано, не сте виждали нищо подобно. Това е изцяло нов свят".