До 100 косъма на ден казват, че е нормално да губим от косата си. Но често, когато се решим и не само тогава, количеството косми, които остават в шепите и полепват по дрехите, подсказват проблем.

Относно причините за загубата на коса се посочват различни заболявания - на щитовидната жлеза и други хормонални болежки, приемане на медикаменти, стрес, прекаляване с манипулации като къдрене, изрусяване, обезцветяване.

Факт е, че преходните сезони косопадът се засилва. А сега е есен. Копривата е чудесен лек за възстановяване на косата. Все още има пресна коприва, която може да се купи, дори да се набере по поляните.

Но в аптеките се продава и суха. Дали е свежа или изсушена, не е толкова от значение. И от двата вида може да се приготви отвара и с нея да си облеем косата, след като я измием.

И като казахме измием, да не пропусна да добавя, че в специалните магазини за професионални продукти за коса има шампоан с люта чушка, който е изключително ефикасен при косопад.

Освен това има и ампули с екстракт от люта чушка, както и с други стимулиращи растежа й. Някои от тях щипят или парят скалпа, така че можем да изберем по-щадящи.

Снимка 260416

Освен това някои ампули трябва да престоят на косата определено време и след това тя да се измие. Но има и такива, които се нанасят на мокра коса и се оставя тя така да изсъхне.

Маски при косопад също се предлагат - с плацента, с витамини, масла и различни видове стимулатори. Витамините А и В, които са лек при косопад и чупещи се нокти, могат да се приемат и през устата.

Ако пък имате достатъчно време, може сами да си забъркате домашна маска за случая. Например една лъжица зехтин, един жълтък от яйце и една супена лъжица оцет, които се разбъркват и след това сместта се втрива в скалпа. 

Шапка за баня върху косата ще свърши чудесна работа, за да посвършим за половин - един час друга работа и след това хубаво да измием косата си, разбира се, с подходящ за проблема продукт.

Хумата също е препоръчителен продукт при по-обилно падане на косата. Тя измива чудесно, може да се направи и маска с нея. Д-р Мермерски пък предлага евтин лек, направен от хрян и спирт.