Първият сезон на "Западен свят" остави след себе си много фенове, които още в края на 2016 г. нямаха търпение за продължението.

Нормално, последният епизод даде живот на една камара въпросителни след себе си, а отговорите бяха толкова много и всичките - толкова възможни. Кой притежава повече хуманност - ние, хората, или андроидите? Може ли робот да има съзнанието на човек? И, може би, най-важният - Кои сме ние, всъщност?

Смъртта на Робърт Форд (Антъни Хопкинс) беше както неочаквана, така и предусещана. Отсъствието му със сигурност оставя празнина, но нямаме никакво време за хленчене, защото след като изгледахме първия епизод на втори сезон, главите ни са пълни с достатъчно възможни развития на отношенията между хора и андроиди в "Западен свят".

Вторият сезон на "Западен свят" с официален трейлър

Вторият сезон на "Западен свят" с официален трейлър

Какво ни очаква

Това на практика е и най-голямата притегателна сила на сериала, защото колкото и значими и завъртяни да са визуалните ефекти, колкото и големи да са имената на актьорите, ако нещо в историята и нейното развитие се счупи, сериалът няма да продължи блестящия си старт.

Първи епизод на втори сезон започва там, където последният на първи ни остави. Или почти. Промените, които предстоят да се случат с всички герои - и хора, и хостове, са големи. И това се разбира още в началните кадри. Те са преплетени с връщане към финалната "битка" от сезон едно - за да се изясни на зрителя какво точно се случи.

Снимка 352414

Източник: HBO

Именно това превъртане напред-назад потвърди очакването, че най-големите промени във втори сезон ще са в двама от героите - Долорес (Евън Рейчъл Ууд) и Мейв (Танди Нютън).

Докато през първите девет епизода Долорес беше в ролята на жертва, то в последния, десети, тя показа другата си страна, като напълно неочаквано извърши показно убийство. Тук беше и подсказката, че във втория сезон ще видим една много по различна Долорес. Е, не останахме разочаровани.

Снимка 352412

Източник: HBO

Изглежда, Долорес ще се превърне от плячка в ловец, но дали Теди (Джеймс Марсдън) ще остане неин верен спътник... Досега видяхме, че неговата любов, макар и програмирана, е достойна за уважение, защото е обвързана и с вярност. Вярност, каквато не е присъща дори за хората.

Мейв, от друга страна, си изгради образа на бунтар, който не би се спрял пред нищо, само и само да разбере истината. Тя ще убива хора, без да ѝ мигне окото, но сега се е фокусирала върху единственото нещо, което има значение - да намери дъщеря си. А загатнатото в трейлърите, че Хектор (Родриго Санторо) ще бъде неин спътник в тази мисия, се оказва вярно.

Снимка 352413

Източник: HBO

И макар на пръв поглед и Мейв, и Долорес, да тръгват в съвсем различни посоки, те всъщност имат нещо общо помежду си. И двете имат на кого да разчитат - нещо, към което ние, хората, винаги сме се стремели.

И докато при Долорес любовта на Теди е програмирана още от самото начало на сериала, то при Мейв и Хектор тя е резултат от техните взаимоотношения, развива се е напълно естествено и по човешки. Затова тук идва и логичният въпрос: колко точно съвършени са хостовете и дали хората в сериала си дават сметка кого имат срещу себе си.

Силата на първия сезон беше в паяжината от сюжети, съдби, чувства и значими събития от минало и настояще. Именно с нея той държеше вниманието и интереса ни. Вероятно същата нишка ще продължи да се дърпа и във втори сезон, в който мечтата на безименния мъж в черно (Ед Харис) ще се сбъдне - хостовете вече ще се отбраняват и "играта" няма да бъде с предизвестен край.

Снимка 352415

Източник: HBO

Всичко в първия епизод подсказва, че ни очакват катаклизми и размяна на ролите. И ако тогава най-издирваният хост беше мистериозният персонаж на Уайат, то сега ще бъде някой, когото вече познаваме.

Снимка 352411

Източник: HBO

Какво още ли? Бърнард (Джефри Райт) ще се опита да запълни празнината, която остави Робърт Форд, но това ще го доведе до единствено до трудни избори. Ще бъдат въведени и нови персонажи - празните хостове (Drone Hosts), които хем са с човешка форма, хем нямат и капка човещина в себе си; очевидно крият и много мистериозни загадки - справка, видеото.

От втори сезон очакваме отговор на най-малко три въпроса.

Първо, да разберем могат ли и до каква степен хостовете да достигат до самоосъзнаване - нещо, което видяхме при Долорес. И ако да, означава ли това, че ще могат да се превърнат в хора?

Второ, каква е истинската цел на парка? Очевидно, не е създаден, единствено за да забавлява хората.

И, трето, какво има извън парка. (Този отговор като че ли ще остане за сезон три, ако всичко с две мине като с едно)