"Вездесъщият" е новият филм на триото Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров. Продуцентската им компания стои зад заглавията "Дзифт" и Love.net, така че летвата е вдигната високо.

И ако трябва бързо да ви ориентираме, "Вездесъщият" до голяма степен напомня на Love.net - нещо като продължение, но и като надграждане на идеите от него. Изграден е в същия фрагментарен стил, но е по-остър и много по-безмилостен в разголването на героите си.

"Вездесъщият" бе представен на премиера, която събра повече от 2000 души в зала 1 на НДК и получи очакваните аплодисменти. Това е филм, полят с много алкохол, подправен със страст, нещо като чист концентрат на действителността. Тази, за която всички знаем, но рядко я виждаме в истинското й лице. Този филм я показва, дори в повече. Видяното оставя послевкуса от голяма водка, а не такъв от "безхарактерно розе" (реплика от филма). Дори когато става въпрос за неща, които никой никога не би искал да вижда.

Снимка 317329

Емил (Велислав Павлов) е провокативен писател и рекламист. Артист до мозъка на костите си, харесван от жените, с изключение на своята собствена съпруга. Той е успешен, но "умира" от скука и - къде от нужда, къде от желание за развлечение, започва на наблюдава най-близките си хора с видеокамери. Скришни, разбира се.

Толкова много се увлича, че слага видеокамери навсякъде - у дома, в офиса, в квартирата на гаджето си, в очилата, с които вижда всичко. Животът му става все по-интересен - гледа го като на филмова лента, но в пиксели. Живот като от риалити формат, на който той е режисьорът, но без другите да знаят, че участват. Усещането, че имаш властта в своите ръце, че знаеш тайни, те прави велик. Но никой не е по-велик от истината. И от Бог.

Тук идват и подводните камъни в режисьорската идея. Всичко, показано по няколко пъти, включително кадрите от скритите камери, започва да те отегчава, дори било то красивите голи гърди на Мария - червенокосата любовница на писателя Емил (Весела Бабинова). Между другото, младата актриса прави своя дебют в киното именно тук, и е повече от добра. Ако сте пропуснали да я гледате на театрална сцена досега, непременно трябва да се коригирате.

Сцените между Емил и съпругата му (Тедора Духовникова) са прекалено театрални. Може би така изглеждат разделите между хората, всеки тръгнал по своя път. Но едно е в живота, друго е на екрана.

"Въздесъщият" обаче е модерен, дързък и е заснет красиво от оператора Емил Христов. Освен безспорния Владислав Павлов, забележителни роли правят още актьорите Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Тони Минасян и Михаил Мутафов.

"Вездесъщият" е по кината от 13 октомври.

Сн. Архив