"Решаващият глас" е сериал, заснет изцяло около живота на Роджър Ейлс - човекът, който от 1996 г. ръководи един от най-големите новинарски канали в света - Fox News.

През 2016 г. той е принуден да се оттегли от поста си. Причината са обявения в сексуален тормоз и неправомерно уволнение, отправени му от телевизионната водеща Гретчен Карлсън. Година по-късно, през 2017 г., Ейлс умира.

Дори само от написаното дотук човек може да си направи извода, че "Решаващият глас" ще е сериал с много новини и новинарски истории, жестоки удари под кръста и пиперливи подробности около някои от най-големите събития на нашето съвремие и замесените в тях световно известни личности.

Сериалът е продукция на Showtime, действията в него се развиват в седем епизода и са базирани на книгата на Гейбриъл Шърман "The Loudest Voice in the Room". Ние видяхме цели три накуп. И трите - със самостоятелно развиващо се действие, обвързано с различни събития от професионалния живот на Роджър Ейлс.

Всичко започва с уволнението му от новинарския бизнес канал CNBC, на който Ейлс (Ръсел Кроу) е бил начело. По същото време Рупърт Мърдок (Саймън Макбърни), който ръководи Fox Corporation, има планове да стартира собствен новинарски канал. Той наема Ейлс, като му дава 12 месеца, за да събере екип, който да задвижи Fox News.

За да се справи с тази невероятно сложна задача, Роджър Ейлс събира около себе си хора, с които е работил в CNBC, в чиито професионализъм е убеден и на които може да има доверие. Така в екипа идват директорът на PR отдела Брайън Луис (Сет Макфарлън), дългогодишната му асистентка Лори Лън (Анабел Уолис) и Джуди Латерза (Алекса Паладино) - също доверен асистент. Това и ще видим в първия епизод - как се изгражда най-големият и рейтингов новинарски канал, което всъщност е и била мечтата на Роджър Ейлс.

Вторият ще ни пренесе пет години по-късно, точно на 11 септември 2001 г. - датата, която смразява кръвта не само на всеки американец, но и на всеки човек. Всички помним световната паника, липсата на информация и ужасната участ на толкова хора и техните семейства.

Тук на преден план в "Решаващият глас" излиза патриотизмът на Роджър Ейлс, който използва новинарския канал, за да насочи хората към отговорните за атентата още преди власти официално да са ги установили.

Разбира се, ще видим и борбата за рейтинг с най-големия опонент на Fox News - CNN. Именно заради нея Ейлс решава, че управлявания от него канал трябва да излъчва кадри на хора, които скачат от прозорците на високите етажи на Световния търговски център в опит да се спасят от участта да изгорят живи. В неговите очи това е нещо напълно оправдано, защото целият свят трябва да знае какво се случва точно в този момент.

В трети епизод действието се развива седем години след 11 септември. Това е времето, когато Роджър Ейлс използва Fox News, за да попречи на Барак Обама да спечели президентските избори в страната... Идея си нямаме върху какъв точно момент и какви още интересни събития ще бъдат концентрирани останалите четири епизода на сериала, но определено вниманието ни е грабнато.

Но "Решаващият глас" идва, за да ни покаже още веднъж как медиите - по онова време най-вече телевизията, не само информират хората, но и оформят нагласите им. Разбираме, но и виждаме на практика и личната философия на Роджър Ейлс за ролята на новините в живота ни. А тя е, че целта на новините не е да информира хората, а да ги кара да се чувстват информирани.

Заради начина, по който Ейлс си тръгва от Fox News, един от основните фокуси на сериала пада върху начина, по който той работи с жените. И по-конкретно, как от чисто професионални, отношенията - в много случаи и по напълно естествен начин - могат да преминат в границите на личните. Надаваме се да получим - ако не отговор, то поне повече светлина по въпроса оправдани ли са обвиненията в сексуален тормоз срещу Роджър Ейлс.

"Решаващият глас" е в HBO GO от 1 юли