Произведенията на изкуството винаги са били по-интересни за хората, ако са главни герои на завладяващи сюжети. Потайни притежатели, прехвърляне през граници, умрели в борбата за тяхното опазване поклонници - миналото е пълно с подобни истории.

Има, разбира се, и такива шедьоври, открити на най-неподозирани (а и тривиални) места като диван или кофа за боклук. Други пък са имали клетата съдба да бъдат "замазани" (понякога и буквално), за да се скрие истинската им същност и стойност.

Но най-важното е, че рано или късно тези произведения на изкуството са били открити. И днес, освен че обогатяват световното културно наследство, нерядко носят солидни доходи и на своите откриватели.

Новите дрехи на Буда

Гипсова статуя на Буда, датираща от XIII-XV век, имала тежката съдба да бъде местена от храм в храм в продължение на години, като най-накрая намерила постоянен дом в храма Уат Траймит в Тайланд.

Тъй като мястото не било достатъчно голямо, за да побере скулптурата, било взето решение да бъде оставена навън. През 1954 г. започнало изграждането на ново крило на храма, за да бъде статуята преместена вътре.

По време на преместването обаче въжетата, които я държали, се скъсали, а ценната находка се разбила. Работниците с изненада, а и с известно облекчение забелязали, че под парчетата гипс блестял двойник на иначе обикновената статуя, изработен от чисто злато.

Златния Буда

Източник: iStock

Златния Буда

Според учените златният Буда бил покрит с гипс и изрисуван, за да бъде скрита истинската му стойност, а крадците да го подминат. С течение на вековете обаче хората забравили, че под обвивката се крие истинско съкровище. Днес храмът е известен като "Храмът на Златния Буда" и е една от най-известните туристически атракции в Тайланд.

Драсканицата на Полък

През 1990 г. пенсионираната шофьорка на камион Тери Хортън влиза в магазин за употребявани стоки някъде из Калифорния и вижда картина, която й се сторила подходяща за подарък. Тя дори не смятала да я използва по предназначение, а като мишена за дартс, защото според нея не представлявала нищо особено.

След като спазарила цената й от 7 на 5 долара, я окачила на стената, където да изчака момента да бъде подарена. Съдбата обаче си знае работата, защото картината била забелязана от учителка по рисуване, приятелка на Тери, която била почти сигурна, че това е платно на известния Джаксън Полък.

Развълнувана, че ще припечели малко пари, Хортън започнала да обикаля аукционните къщи, за да провери късмета си. Не пожънала особен успех, докато експерти не открили пръстов отпечатък върху картината, който се оказал на самия Полък. Това било достатъчно основание галерията в Торното да преброи 50 млн. долара, за да я прибави към колекцията си.

Три персонажа на боклука

През 2003 г. жена от Ню Йорк открива интересна картина в боклукчийска кофа в Манхатан. Елизабет Гибсън не знаела нищо за модерното изкуство, но картината й харесала, и тя решила да я вземе вкъщи.

Руфино Тамайо

Източник: vivamexico.info

Руфино Тамайо

Четири години Елизабет Гибсън неуспешно се опитва да намери повече информация за находката си. Докато накрая видяла, че картината се появява за кратко в британското телевизионно предаване на BBC Antiques Roadshow, което прави оценки на произведения на изкуството. Тогава и разбрала, че случайно откритата картина е много ценна, но се води изгубена.

Художникът бил мексиканецът Руфино Тамайо, а картината се наричала Tres Personajes и била нарисувана през 1970 г. Преди това принадлежала на колекционер от Хюстън, но докато той и жена му сменяли жилището си, картината изчезнала и никой повече не я видял.

Елизабет Гибсън веднага се свързала с аукционна къща и Tres Personajes била продадена за 1 милион долара. Освен процент от продажбата, жената получава и 15 хиляди долара награда за това, че я е намерила и съхранявала.