За 5-та поредна година на 2 октомври в Пловдив ще се проведе „Нощ на музеите и галериите" - едно от най-успешните и атрактивни събития в културния живот на града.

Динамиката на културни събития и специфичната нощна пловдивска атмосфера на тази проява, привлича години наред посeтители от цялата страна и то не само творящите изкуство и арт-любители, но и тeзи, които търсят първа по-директна среща с изкуството и културното наследство.

Нощта на музеите и галериите e най-краткото събитие от Есенния салон на изкуствата Пловдив, което ангажира цялата арт-сцена - от музеите в стария град, през частните галерии около централната улица, до ъндърграунд клубовете в Капана и затворения тип авторски ателиета.

Тазгодишното издание ще представи 45 участника в три части от програмата: "Музеи и галерии", "Културни институции" и "Клубове и живи градски места".

Основните самостоятелни и сборни изложби - живопис, графика, икони, скулптура, асамблажи, фотография, сценография, инсталации, видео са съпроводени от живи изкуства - спектакли, пърформанси, концерти, срещи, разговори и дискусии с авторите в реално време.

Ще бъде представено изкуство на автори от страните: България, Косово, Сърбия, Нигерия, Ирландия, Австрия, Румъния, Германия, Полша, Корея, Франция, Италия, Русия.

Програмата ще предложи разнообразни предизвикателства за ума и възприятията на посетителите.

Такива са традиционния фото-конкурс "Една Нощ в Пловдив" и детските творчески работилници, които провокират вниманието на най-малките за занимания с изкуство.

С пълната програма можете да се запознаете след 1 септември на

www.gallery-night.info.