Кино календарът за декември е доста шарен, а добрата новина е, че голяма част от филмите са европейски. Иначе звездата в него е поредната история на "Междузвездни войни."

Болка и величие

Дългоочакваният филм на Педро Алмодовар излиза на голям екран тъкмо навреме, за да ни разчувства за Коледа. До голяма степен автобиографичен (истинското жилище на режисьора е декор на снимките), той разказва за режисьор в залеза на славата си (в ролята е любимецът на Алмодовар Антонио Бандерас), който прави равносметка на живота си, загубите, болките, славата и любовите си.

На екран от 6 декември

Джуди

Другото голямо заглавие за месеца също е биографично - филмът на Ричард Гулд, посветен на Джуди Гарланд. Лентата вече е носител на няколко награди, което не е чудно - явно тя ще е голямото завръщане на Рене Зелуегър в голямото кино. Тя изиграва великата актриса в последните месеци от живота й преди смъртта й на 47-годишна възраст.

На екран от 13 декември

Джуманджи: Следващо ниво

Четиримата младежи от първия филм се завръщат в играта вече като колежани, но правилата й са нови. Причината е, че трябва да спасят Спенсър, влязъл обратно в играта без да подозира за промяната. Марта, Фридж и Бетани трябва да го спасят. Ще видим познати и непознати лица като Дуейн Джонсън, Джо Джонас, Джак Блек, Аквафина, Кевин Харт, Дани ДеВито.

На екран от 13 декември

Транзит

Филмът на Кристиан Пецолд е френско-немска копродукция, главните герои са немци, а сцената на действие - Франция. Адаптация по романа Анна Зегерс за края на Втората световна война, филмът разказва за млад немец, който приема самоличността на самоубил се писател, за да може да се спаси от френските войски в Париж. Заминава за Марсилия, където се влюбва в съпругата на писателя. В ролите са Франц Роговски и Паула Беер.

На екран от 13 декември

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Филмът на Дж. Дж. Ейбрамс е последният, с който ще приключи третата трилогия на Джордж Лукас, замислен още преди няколко десетилетия. Главният герой е младият джедай Рей (Дейзи Ридли), който заедно с Фин, По и последните остатъци от Съпротивата се готвят за решаваща битка със силите на Първия ред. Те ще трябва да се изправят пред лицето на най-голямото зло, олицетворено от завръщането на император Палпатин.

На екран от 20 декември

Да ходиш по вода

Филмът на Андрей Паунов разказва за последния мащабен проект на Христо Явашев-Кристо - плаващите кейове в езерото Изео, Италия. Освен предизвикателствата пред осъществяването му, лентата прави задълбочен портрет на твореца, като ни го представя със специфичното тънко чувство за хумор, с което познаваме работата на Паунов.

На екран от 20 декември

Котките

Том Хупър - режисьорът зад супер успешните "Речта на краля" и адаптацията на "Клетниците" под формата на мюзикъл, се е заел с още едно класическо произведение. "Котките" е мащабен и амбициозен проект, чиято цел е да пренесе на голям екран известния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър. Участват Тайлър Суифт, Джуни Денч, Идрис Елба, Джейсън Деруло, Йън Макелън.

На екран от 27 декември