Огънят на „Сурва" ще бъде запален отново довечера в Перник, за да възвести началото на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри. Зрелищен спектакъл „Мистерията на Сурва", съчетан с пищни илюминации ще даде старт на фиеста, която ще продължи три дни и нощи.

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. По последни данни от кмета на миньорския град Иван Иванов 5255 души от 82 групи ще участват в зрелищното шоу.

От тях 70 групи са от страната с 4923 участници и 12 са от чужбина с 332 участници. Мераклии от Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина ще покажат как доброто побеждава злото, информира БТА.

По традиция, която датира от 1966 г. хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. ще преминат в събота и неделя по улиците на Перник. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи от звънци и хлопки, на главата - чудновати маски, направени от естествени материали: кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил.

Маските не се повтарят, всяка е оригинално произведение на народния творчески гений. Най-малкият участник е на две години, най-възрастният е на 80. Талисманите на фестивала - двойката кукли-сурвакари Сура и Сури ще присъстват на живо във всички ритуали на маскарада.

В надпревара за короната на „Мисис" ще влязат скрити зад сватбарско було мъже. По стара традиция като булки се дегизират само представители на силния пол. Въпреки недоволството на жените и прокрадването им тук-там в групите, те все още не са допускани до ритуала.

Ще бъдат оценявани и гиздави младоженци, заедно със свекъра, свекървата и сватбарското хоро, което ще изиграят. Председател на седемчленното жури ще е проф. д-р Георг Краев. В него са включени и представители на носителите на Голямата награда от миналогодишния фестивал - сурвакарската група на пернишкото село Долна Секирна и ямболското Челник./Lifestyle.bg