Фестивалът на независимото кино Сънденс тече в момента при засилени мерки за сигурност. Причината за полицията около киносалоните не е терористична заплаха, а скорошната прожекция на документалния филм Leaving Neverland, който разказва историите на две момчета, станали жертва на сексуални посегателства от страна на "Краля на поп музиката" Майкъл Джексън.

Още преди семейството на Джексън, което определено има какво да загуби от разкриването на истината за певеца, да се разгневи, верните му фенове протестираха в социалните мрежи за бойкот на прожекциите на филма на Дан Рийд (режисьор със солиден бекграунд в документалното кино).

Подобна емоционалност около личността на музикална икона като Джексън е обяснима, но няма как да ни накара да си затворим очите пред фактите.

А те са изложени в рамките на четиричасов филм, който ще излезе като две серии по НВО през пролетта. Leaving Neverland няма нито официален трейлър, нито тийзър клипове. Затова пък знаем, че Рийд е изградил наратива си почти изцяло на интервютата, които прави с Уейс Робсън и Джеймс Сейфчък. Там те разказват за продължавалите години наред сексуални посегателства на Майкъл Джексън над тях. Всичко започва, когато Робсън е седемгодишен, а Сейфчък - десетгодишен.

В интервю за The Hollywood Reporter Дан Рийд споделя, че това не е филм за Джексън. "Не коментирам Майкъл. Филмът е изследване на сексуалното посегателство, за това как се случва то и какви са последствията върху живота на пострадалите от него."