Една от най-интригуващите панорами на Киномания, както обикновено, е "Фестивал на фестивалите". Тук са включени някои от най-чаканите и сериозни нови филми на режисьори на световно ниво. Ето някои от акцентите във "Фестивал на фестивалите" през 2018 г.

"Рудолф Нуреев: Бялата врана"

Рейв Файнс не за първи път се проявява и като режисьор - добре помним доста сериозните "Кориолан" по Шекспир и "Невидимата жена" за последната любов на Дикенс.

Сега той е протегнал режисьорската си ръка на изток и е създал филм за историята на Рудолф Нуреев. От детските му години до момента, в който попада в балет "Киров" и заминава за представление в Париж, историята проследява на какво се дължи невероятната харизма и скандалност на прочутия съветски балетист.

В ролята е дебютанта Олег Иваненко, а отзивите за играта му са фантастични. Още един истински балетист участва във филма - Сергей Полунин, когото видяхме и в "Убийство в Ориент Екстрес".

"Всички знаят"

Факт е, че очакваме всеки следващ филм на Асгар Фархади с голямо нетърпение. "Всички знаят" не прави изключени, напротив - фактът, че в него си партнират Пенелопе Крус и реалният й съпруг Хавиер Бардем го прави още по-интригуващ.

Третото голямо име в лентата е аржентинецът Рикардо Дарин, познат най-вече от спечелилия Оскар за чуждоезичен филм "Диви истории". Действието се развива в Испания и е семейна драма с всичко, което може да произтече от това.

"Ван Гог: Пред портите на вечността"

Личността на холандския художник продължава да провокира творците и любителите на изкуството, и едва ли скоро някой би могъл да му направи достоверен и обясняващ всичко портрет. Джулиан Шнабъл опитва да го постигне с впечатляващия си нов филм, а от трейлъра разбираме, че е възможно да се доближил доста до целта.

Цветовете и светлината са съвсем вангоговски, а в главната роля е титанът Уилем Дефо. Участват още Оскар Айзъкс като Пол Гоген и Рупърт Френд като братът на Ван Гог Тео.

"Глория Бел"

Филмът е американския римейк на филма "Глория" на чилиеца Себастиан Лелио. Режисьор обаче отново е той, а историята се мести в Лос Анджелис, където Глория (Джулиан Мур) е жена с пораснали деца и дори внуци, която обаче иска да е повече от майка и баба.

Тя продължава да излиза по барове и клубове с надеждата да срещне мъжа на живота си. Той се появява в лицето на Арнолд (Джон Туртуро), но връзката им е далеч от безпрепятствана.

"Старецът и оръжието"

Това би трябвало да е последният актьорски филм на Робърт Редфорд - по собствените му думи. Надяваме се да не е така, но междувременно мислим да му отдадем заслуженото, защото става дума за една интелигентна криминална история.

Форест Тъкър е един от най-любопитните банкови обирджии в света - бягал е от затвора 18 пъти, а последния си обир е извършил на 78 години. Въпреки че е престъпник, Тъкър си остава галантен джентълмен завинаги, което вижда и последната жена в живота му Джуъл (Сиси Спейсек). 

Киномания 2018 е между 15 и 29 ноември в избрани киносалони в София