"Фестивал на френския филм" е една от панорамите на тазгодишната Киномания, която ще привлече вниманието на франкофоните и любителите на изящното и елегантно кино. Ето някои от акцентите в нея.

"Светът е твой"

Новият филм на Ромен Гаврас предлага това, което сме свикнали да виждаме в работата му като режисьор на музикални и рекламни клипове - динамика, наситеност и доза ирония. Разказва за младия Франсоа, който решава да работи като наркодилър, за да спечели пари за мечтата си - търговия с близалки.

Проблемът е, че майка му, която е комарджийка, успява да изхарчва всичките му пари. В състава на филма са Венсан Касел, Изабел Аджани, Карим Леклу.

"Усещане за празник"

Филмът на Ерик Толедано и Оливие Накаш е типичната френска комедия, от която може да очакваме да ни развесели добре. Още повече, че е спечелила десетки номинации, сред които и за престижните награди Сезар и Гоя.

Действието се развива в рамките на едно сватбено тържество, на което младоженецът е намусен и кисел, наетият уж да забавлява певец е обидчив и свръх чувствителен, а организаторът на празника е на път да загуби жената, която обича.

"След лозята на Бургундия"

Още заглавието подсказва, че ни предстои едно бохемско и приятно преживяване. Филмът на режисьора на "Европудинг" и "Руските кукли" Седрик Клапиш е семейна история за един завърнал се в мястото от детството си мъж. Кавги, финансови проблеми, драми и много вино са основните теми, които ще ни забавляват.

"Верен мъж" 

Луи Гарел ни е любимец още от "Мечтатели" на Бертолучи, а тук той не само играе главната роля, но и режисира филма.

Историята тук е любовна - някогашната му любов Мариан (Летисия Каста) се завръща при Абел (Гарел), след като е овдовяла. Нещата обаче се объркват, когато сестрата на починалия съпруг (Лили-Роуз Деп) се опитва да го заблуди, а синът на Мариан му намеква, че нещо около смъртта на баща му не е наред.

"Чувствам се добре"

Жан Дюжарден, който спечели Оскар за ролята си в "Артистът" през 2012 г., е в главната роля в комедията на Беноа Делепин и Гюстав Керверн. Героят му Жак търси начин да забогатее бързо и решава да предлага евтини козметични процедури с помощта на сестра си Моник (Йоланд Моро). "Проектът" им ги отвежда в България.