"Гореща зона" е сериал, базиран на книгата на Ричард Престън - The Hot Zone: A Terrifying True Story, и ще ни разкаже за епидемия, която за голямо щастие не се е състояла. Историята ни връща през 1989 г., когато за първи път на територията на САЩ е засечен вирусът ебола.

Доктор Нанси Джакс (Джулиана Маргулис) работи в Институт за медицински изследвания на заразни болести към американската армия. Един ден тя открива, че колония от примати проявява странни симптоми.

Като всеотдаен специалист Джакс веднага започва да прави необходимите изследвания. Така разбира, че животните са болни от ебола - вирус, който до този момент не е срещан в Щатите.

Нанси Джакс (Джулиана Маргулис)

Източник: National Geographic

Нанси Джакс (Джулиана Маргулис)

За съжаление, не всички, които трябва да повярват на твърденията ѝ, го правят. Единствения си съюзник доктор Нанси Джакс намира в лицето на доктор Уейд Картър (Лиъм Кънингам, познат ни и като сър Давос от Game of Thrones).

Тревър Роудс (Джеймс Д'Арси) и Уейд Картър (Лиъм Кънингам)

Източник: National Geographic

Тревър Роудс (Джеймс Д'Арси) и Уейд Картър (Лиъм Кънингам)

Тревър Роудс (Джеймс Д'Арси, който сме гледали в "Облакът Атлас", "Дюнкерк" и други) е консултант в Център за контрол на болестите. Той има своите убеждения и не е склонен да направи компромис с тях. Естествено, Роудс е от "отбора на лошите" в сериала. Ученик е и на доктор Уейд Картър.

През 1976 г. двамата заедно са в Африка "на лов" за патоген. Точно по времето на това свое пътуване те за първи път се натъкват на вируса ебола.

С годините обаче взаимоотношенията им се развалят. Тревър Роудс се превръща във враг на Картър, а при създалите се обстоятелства враждата между двамата може да застраши живота на хиляди хора. Ето и какво споделя Джеймс Д'Арси за ролята си в сериала.

Джеймс Д'Арси като Тревър Роудс

Източник: National Geographic

Джеймс Д'Арси като Тревър Роудс

Какво ви привлече в ролята на Тревър Роудс?

Това, което ми хареса, когато прочетох сценария, е, че когато за първи път се срещате с моя герой, всъщност е ретроспекция на 1976 г. в Африка. Тогава персонажът ми е сравнително отворен и донякъде ентусиазиран за начина, по който откриват това, което търсят.

И после внезапно го срещаме отново 13-14 години по-късно. Когато вижда Уейд Картър, веднага се разбира, че между тях се е случило нещо. Много ми харесва моментът, в който ги виждате отново в бъдещето - или всъщност в настоящето, но само те двамата знаят какво се е случило помежду им. Всичко това ме накара да поискам да науча останалата част от историята.

Какво е човек да работи с Лиъм Кънингам и как подхождате към тази опозиция във вашия герой?

Познавам Лиъм много, много добре. Работили сме няколко пъти през последните 20 години. Той е добър приятел. Прекрасен актьор, очевидно, и обича да се държи свободно на снимачната площадка. Беше невероятно да се работи с него.

Тъй като историята в "Гореща зона" е вдъхновена от реални събития, чувствате ли задължение или отговорност, различни от тези, когато играете в измислен сценарий?

Смятам, че когато снимаш драма, първата ти отговорност е към сценария. Ако той взима исторически събития и ги променя изцяло, няма смисъл да се бориш с това. Ще трябва да работиш в тази рамка. Играл съм редник от Първата световна война и изпитвах известна отговорност към събитията. Но в този конкретен случай, тъй като героят ми не е една личност, а три или четири, събрани в едно, имам повече свобода и не се чувствам отговорен към конкретен човек.

Премиерата на първите два епизода на "Гореща зона" е на 15 септември от 21:55 ч. по National Geographic