23-ият София Филм Фест започва след по-малко от месец, а селекцията от български ленти тази година е доста впечатляваща. Ето някои от по-любопитните от тях. 

Снимка 407747

Източник: София Филм Фест

"Да ходиш по вода"

Започваме с обявения като премиерен за фестивала още в края на декември 2018 г. филм. Документалният филм на Андрей Паунов, когото харесваме заради "Георги и пеперудите" и "Проблемът с комарите и други истории", е посветен на Христо Явашев - Кристо. Фокусът е върху решението на твореца да осъществи прочутата си инсталация "Плаващите кейове" след смъртта на съпругата му Жан-Клод. 

Снимка 407751

Източник: София Филм Фест

"Ирина"

Това е дебютният пълнометражен филм на Надежда Косева, който вече спечели няколко международни награди. Проследява историята на жена, която е принудена сама да изхранва семейството си, и се съгласява да стане сурогатна майка. Бременността обаче ще я промени. 

Снимка 407746

Източник: София Филм Фест

"Тайният живот на Вера"

Още един филм с женски протагонист, който обаче е документален. Филмът на Тонислав Христов вече беше показан на фестивала в Сънданс, както и на "Берлинале". Той проследява ролевите игри на живо, в които Вера участва, за да се справи с травми от детството си, свързани с агресивния й баща-алкохолик. 

Снимка 407743

Източник: София Филм Фест

"Дворците на народа"

Този изключително любопитен филм е на дуото Борис Мисирков и Георги Богданов и е заснет в пет държави. Той събира на едно място някои от най-представителните образци на комунистическата архитектура - Двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националният дворец на културата в София, Палата Федерация в Белград и несъществуващият вече Дворец на републиката в Берлин.

Снимка 407744

Източник: София Филм Фест

"Обичам те, Бойдин"

Както казва режисьорът и сценарист Борислав Михайлов: "Обичам да изследват човешкото поведение в кризи". Дебютният му филм с Деян Донков в главната роля проследява мъж, който се включва в политическите протести в България през 2013 г., но успява да се отчужди от близките си и да загуби работата си.

Снимка 407745

Източник: София Филм Фест

"Прасето"

Филмът на Драгомир Шолев е посветен на особено болната тема за тормоза в училище. Главният герой е 13-годишно момче с прякор Прасето (в ролята е Румен Георгиев). "Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето," коментира режисьорът.