Ако искате да промените дома си в стил Зен, как би изглеждал той и откъде да започнете? Какво си представяте? Всъщност, това са много трудни въпроси, тъй като самото дефиниране на Зен е терминологично трудно.

Какво е Зен?

Въпреки че стила Зен в обзавеждането става модно-популярен, това е вероятно най-трудният за дефиниране стил, защото Зен не е истински стил изобщо, нито пък е просто религиозно учение, нито просто изкуство, нито просто философия и все пак може да се каже, че е всички тези неща. Вероятно обаче е най-уместно да опишем Зен като състояние.

Много хора асоциират Зен с Япония, но в действителност произхода е китайски. По-най-опростенческия начин, Зен може да бъда определен като разновидност на будизма, която фокусира върху медитацията за постигане на просветление. Зен е вътрешно осъзнаване, опитно придобита мъдрост и пробуждане на чистото Буда-съзнание вътре в нас. В действителност е почти невъзможно да се даде определение с думи, защото думите изразяват неадекватно истинската, опитна същност на Зен.

Колкото и да е трудно дефинирането на Зен, това не означава, че не може да създадете Зен-атмосфера в дома си. Просто следвайте определени принципи.

Създаване на Зен-стил

С днешния високо-технологичен живот на бързи обороти, не е учудващо, че Зен печели популярност. Да се прибереш в дом, със спокойна и умиротворяваща среда след дълъг и изтощителен ден, е като истински тоник за душата и дава възможност за презареждане на жизнените батерии, за релакс, за отпускане и напомняне какво наистина е важно в живота ви.

Най-лесният начин да вкарате същността на Зен в дома си е първо да си го представите като състояние на съзнанието, като фокусиране върху "тук и сега", върху спокойствието, достигащо неподвижност и просто като усещане за собственото ви присъствие в настоящия момент. Ако успеете да култивирате тези елементи в съзнанието си, ще е много по-лесно да отразите същите тези качества в дома си.

Първата стъпка трябва да бъде да минете през всички помещения и просто да отстраните ненужните вещи. Разчистете безпорядъка, за да разчистите и съзнанието. Задайте си въпроса наистина ли се нуждаете от определен предмет или може да карате и без него. Което решите да оставите, трябва да бъде с определено предназначение. Ако се колебаете за определени вещи, то най-добре намерете място, където да ги складирате, най-добре извън погледа. Не забравяйте стените, таваните и пода. Всичко, което е претрупано или натруфено, не е Зен.

Помислете за цветовете - те трябва да са семпли и спокойни, поради което ярките цветове и силните контрасти не са подходящи. Цветовете трябва да отразяват природата, така че изберете леките нюанси на зелено, синьо, кафяво и бежево.

Мебелите ви трябва да създават хармония и пространство и да осигуряват лесен достъп до тях, както и преминаване край тях, без да препречват пътя ви или да ви затрудняват. Всичко трябва да е организирано така, че да можете да си представите как енергията свободно се движи в дома ви и цялото пространство предразполага към медитация.

Няма определени мебели, които са "Зен". Зен в дома ви е въпрос на подреждане на вещите, така че да ви даде усещане за Зен - чувство за присъствие и пълен живот.

За да добавите завършен вид, може да пробвате съвсем изчистени акценти: едно цвете във ваза, естествен орнамент от дърво, снимка на водопад, кристал - всичко, което е чисто природно и семпло.

В заключение - ако се придържате към принципа "по-малкото е повече" и комбинирате всичко със спокойствие и семпла красота, то вие сте на правилния път към създаване на Зен-обстановка в дома си.


тя.bg