Представяме ви колекция от 30 плаката от времето на Михаил Горбачов, политикът превърнал се в символ на разпадането на Съветския съюз. Повечето от тях са "мирна пропаганда" и се обявяват против оръжията и войната.

Името на Михаил Горбачов често предизвиква противоречиви коментари. Западът го приема като човекът, сложил край на Студената война, а за руснаците той си остава политикът, довел до разпада на Съветския съюз.

В желанието си да подобри стандарта на живот на съветския народ Горбачов се опитва да осъществи икономически реформи, но уви те са с половинчат успех.

Основен момент от политиката му, наречена "перестройка", е даването на гласност на народа и медиите, които дълги години са цензурирани. По негово време се появяват независими медии и се публикуват много книги, които дотогава били забранени. Това се превръща в основната крачка към падането на социалистическия строй.

Той насочва външната политика на страната към подобряване на отношенията със Запада, като установява близки връзки с Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Хелмут Кол.