В новата версия на конзолата PS3 - Slim, могат да се намерят много подобрения в сравнение с оригинала. Но пък няма обратна съвместимост. На PlayStation 3 от всички модификации можеше да се играят игри за предишното поколение на конзолата, което способстваше за нейната популярност. Сега имаме официално потвърждение, че такава функционалност няма да присъства в PS3 Slim.

Джон Колър, маркетингов директор на Sony заяви по този повод следното: „Това решение е окончателно. При неговото обсъждане ние сме взели предвид резултатите от изследване, съгласно които повечето хора купуват PlayStation 3 за PS3 игри и Blu-ray филми. Именно затова премахваме поддръжката на PS2 игри в нашите нови конзоли".

Колър потвърди и отказването на компанията от Linux съвместимост. На PS3 можеше преди да се инсталира Linux в качеството на операционна система, но това беше последната конзола на Sony, допускаща такава възможност.

Колър съобщава, че Slim ще представлява нов стандарт за PS3. На практика това означава край на производството на обикновената PS3 - след разпродажбата на нейните запаси, PlayStation 3 Slim ще остане единствената конзола на Sony на пазара.

pcworld