В началото на март 2010 г. се планира да започне строежа на първия плаващ във водата комплекс в Европа. Представяме на вашето внимание снимки на проекта Waterstudio's Citadel, който е дело на холандския дизайнер Koen Olthuis от Waterstudio, Холандия.
Създателят на цитаделата Olthuis, който има вече зад гърба си няколко плаващи сгради, е на мнение, че хората не трябва вече да се стремят да избягват водата, а по-скоро да я направят тяхно жилище.

Планира се, живущите в комплекса да стигат до сушата освен, с помощта на лодки, но и по мост, който да свързва комплекса с брега. Предвидено е в цитаделата да се построят 60 луксозни апартамента и паркинг. Всеки един апартамент ще има собствена градинска тераса и изглед към езерото.

Най-важната задача, която си поставят създателите на новия проект Waterstudio's Citadel е постигането на енергийна ефективност. Планира се поставянето на оранжерии в целия комплекс, а морската вода ще играе ролята на източник за охлаждане. Целта е да се постигне 25% по-малък разход на енергия от този, който се използва в традиционен апартамент на сушата.